mladi nk

Vremenske neprilike koje su pogodile Crnu Goru utiču i na elektrodistributivnu mrežu uglavnom na seoskom području, dok su svi gradovi uredno snabdjeveni strujom,prenosi RTCG

To je saopšteno iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).Na sjeveru Crne Gore, kako su naveli, nije bilo ozbiljnijih kvarova a svi crnogorski gradovi su uredno snabdjeveni električnom energijom.

Iz CEDIS-a su naveli da je usljed jakih udara vjetra više puta u toku noći bilo problema na dalekovodu Bar-Sutomore-Đurmani na kojem je došlo do lomljena stuba.

Zbog toga su trenutno bez napajanja Sutomore i Đurmani, a ekipe CEDIS-a otklanjanju kvar.“Imamo problema na mreži prema Ostrosu, selima u Krajini, selima u danilovgradskoj opštini, okolini Ulcinja, okolini Nikšića, dijelu Grblja i na Luštici. Takođe kolašinski dalekovod je dijelom u prekidu pa Lijeva Rijeka nema električnu energiju. I Riječka nahija u cetinjskoj opštini je bez električne energije. Ekipe od jutros rade na tim djelovima mreže.

Ekipe CEDIS-a su cijeli jučerasnji dan i do kasno poslije ponoci radile na otklanjanju problema na mreži u seoskom dijelu i mnoge su uspjeli da riješe. Posao im je umnogome otežavao snijeg i olujni vjetar pa su zaostale kvarove nastavili da saniraju rano jutros, čim je vidljivost bila bolja”, navodi se u saopštenju.

CEDIS je, kako su dodali, preduzeo sve radnje u cilju pripreme sistema za zimske uslove rada kroz redovno održavanje mreže a pripravnost ekipa je podignuta na najveći nivo, kako bismo, operativno i u najkraćem roku, riješili nastale probleme na mreži.
“Došlo je i do porasta u potrošnji električne energije prethodnih dana, zbog niskih temperatura. To dodatno opterećuje sistem ali je, za sada, osim na dijelu seoskog područja Crne Gore, stanje na mreži stabilno i gradovi su uredno napojeni električnom energijom”, zaključuje se u saopštenju.