Site icon Mladi Nikšića

Građanske kompanije pod lupom

 

Poreska uprava (PU) priprema program kako bi se obezbijedilo da poreski obveznici koji posluju u građevinskoj industriji, poštuju propise, a fokus će biti na kontrolama registracije djelatnosti, prijavi zaposlenih i isplati zarada, saopšteno je danas iz te institucije,piše Investitor.

Program je, kako se navodi, zasnovan na pristupu tretmana poreskih obveznika na osnovu utvrđenog rizika, imajući u vidu da građevinska industrija, uz turizam i ugostiteljstvo, predstavlja vodeću privrednu granu u Crnoj Gori.

“Građevinska industrija posjeduje značajan potencijal za ekonomski i fiskalni rast, ali i koja nosi i značajne rezike vezane za poštovanje poreskih propisa”, preciziraju iz Poreske uprave.

Kažu da je analizom rizika koja se sprovodi u PU utvrđeno da jedan dio poreskih obveznika koji posluju u toj djelatnosti uredno prijavljuje i izmiruje poreske obaveze, ali i da postoje obveznici koji posluju u sivoj zoni, “kako sa aspekta prijavljivanja radne snage, tako i u dijelu koji se odnosi na posjedovanje radnih i građevinskih dozvola, obrta gotovine, nabavke materijala i procjene vrijednosti zemljišta, zbog čega država gubi značajan dio poreskih prihoda”.

“U cilju povećanja stepena poreske discipline u ovoj oblasti program za poštovanje poreskih propisa obuhvataće niz aktivnosti, od informisanja i edukacije poreskih obveznika do kontrole i preduzimanja mjera prinudne naplate kod obveznika sa najvećim stepenom utvrđenog rizika”, navodi se u saopštenju.

U posebnom fokusu pažnje PU biće kontrola regularnosti poslovanja sa aspekta registracije djelatnosti, prijave zaposlenih i isplate zarada, korišćenja prava na povraćaj PDV kredita i raspolaganja novčanim sredstvima.

“Očekuje se da će implementacija programa doprinijeti povećanju broja obveznika registrovanih u građevinskoj industriji, povećanju stepena dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa, ali i uspostavljanju kvalitetnijeg poslovnog ambijenta i sankcionisanju nelojalne konkurencije na tržištu u oblasti građevinarstva”, navodi se u saopštenju.

Upravljanje rizikom za poštovanje poreskih obveznika dio je pozitivne međunarodne prakse, a on predviđa tretman obveznika prema pojedinačno utvrđenom riziku, omogućavajući da se inspekcijski nadzor i instrumenti prinudne naplate usmjere na obveznike s niskim stepenom poreske discipline, a da se urednim poreskim obveznicima pruži potrebna podrška kako bi što jednostavnije prijavili i izmirili dospjele poreske obaveze.

Exit mobile version