Anketa za Božić

Prolaze mirni praznični dani u pratnji kiše. Vrijeme je jedino idilično da bude ispraćeno iz toplih domova kako i dolikuje Božiću. Bez sniježnih pahulja uz duge zimske kiše ponestalo je prazničnog duha i ulice su puste. Ugostiteljski objekti počinju tek sjutra sa radom, marketi su već počeli i to je jedini razlog da nas izvuče iz naše komforne zone. Pitali smo nekolicinu naših sugrađana koje smo zatekli u žurbi na ulici, kako oni provode praznično vrijeme:

„Kako drugačije nego kod kuće, niti vrijeme dozvoljava niti pandemija“, objasnila je Saveta naša starija sugrađanka koja se po svojim riječima prilagodila trenutnoj situaciji.
„Pa uglavnom u društvu najbližih i prijatelja, kod kuće. Nemamo mnogo izbora što je očigledno, fino je što mogu da budem u pravoj atmosferi sa pravim ljudima, ali ako ovako nastavi ponestaće ljudima strpljenja i živaca“, dodao je još jedan naš sugrađanin.
Sve je manje prostora i vremena da se prilagodimo naglim promjenama i nedostatku slobode da organizujemo posebne momente i praznike po sopstvenom nahođenju. Nova godina nije donijela nikakve promjene, i rano je očekivati još bilo šta radikalno da se desi, ali je u svakom slučaju zamorno pratiti ovakav tempo.
Sličnu konstataciju imao je i naš sugrađanin Vladimir „Nijesam zadovoljan time kako praznici protiču, i mislim da se sve odvija sporo, ima mnogo zakasnilih reakcija po pitanju pandemije i ljudi su kao u grču, nema se kud bez kod kuće, nekim ljudima to odgovara, meni ne baš.“
Zatekli smo još jednu osobu u sivom kišnom danu koja nije bila voljna da da duži komentar, ali je kazala da se nada boljim danima, i da ova godina barem donese zdravlja što više.
„Što se mene tiče, koristim svaki vedar i suv dan da izađem iz kuće, jer tu provodim najviše vremena, a nije zdravo za čovjeka da je konstantno zatvoren. Tako provodim praznike, ništa posebno.“