Istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) pokazuje da će članstvo Crne Gore u NATO-u pozitivno uticati na odnose sa Evropskom unijom, Sjedinjenim Američkim Državama, kao i na zaštitu granica, dok će se negativno odraziti na odnose s Rusijom.

Miloš Bešić,metodolog CEDEM-a, kazao je da je istraživanje rađeno početkom decembra na uzorku od 1.029 ispitanika iz svih crnogorskih opština, prenosi RTVCG.

Jednak broj ispitanika oko 39 odsto su za ili protiv članstva naše države u NATO, dok većina, njih 53,8 odsto, vjeruju da će bez obzira na njihov stav naša država biti dio Alijanse.

“Podrška NATO-u varira od 2009. Prije tri godine bio je visok broj protivnika, što je vjerovatno odraz spoljnopolitičkih dešavanja u svijetu, ali se vremenom izjednačio broj protivnika i pristalica. Ispitanici, njih 27,2 odsto, smatra da Crna Gora u spoljnoj politici treba najviše da se oslanja na EU, dok svaki peti smatra da to treba da bude Rusija, a njih 15,4 odsto smatraju da u spoljnoj politici treba da se oslanjamo na SAD”, kazao je Bešić.

Što se tiče rejtinga političara, Filip Vujanović tradicionalno ima najbolju poziciju, na drugom mjestu je Aleksa Bečić, pa Milo Đukanović.

Dritan Abazović je četvrti, a premijer Duško Marković je na petom mjestu, Miodrag Lekić na šestom, Aleksandar Damjanović na sedmom mjestu.

Istraživanje CEDEM-a je pokazalo da DPS i dalje ima najviše povjerenja građana, iako pojedinačno ima vrijednost ispod 40 odsto.
Bešić smatra da su partije koje su ušle u koaliciju Ključ imale više štete, jer kako kaže ta koalicija nije prijala glasačima tih partija.

“Demokrate su najveći pobjednici izbora, ostvarili su najveći iskorak”, dodao je Bešić.

Bešić kaže i da je Demokratski front stabilan tu gdje jeste, na 21 odsto podrške.

Na pitanje da će nova Vlada raditi bolje u odnosu na prošlu, 19,6 odsto ispitanika je odgovorilo potvrdno, 22,2 odsto smatra da će biti gori rezultati, dok je njih 27,1 odsto ocijenilo da će učinak biti isti.