Rijeku Gračanicu, koja protiče pored prigradskog naselja Kličevo, mještani koriste za odlaganja optada. Nekada su se u ovoj Nikšićkoj rijeci mogle vidjeti ribe, a sada možete primijetiti kako pluta koja guma ili kesa puna smeća.

Iako su prije nekoliko godina građani organizovali akciju čišćenja korita Gračanice, nakon čega je zabranjeno bacanje smeća, to Kličevljanima i drugim sugađanima nije bio dovoljan povod da čuvaju i vode računa o čistoći rijeke pored koje žive.

Ekipa portala Mladi Nikšića je kroz razgovor sa mještanima pokušala da sazna ko baca smeće i zašto.

Oni tvrde da uglavnom bacaju prolaznici, ali i pojedini mještani, kojima je lakše ”da prospu otpad u rijeku i tako ga se otarase”.

“Nekoliko puta sam vidio kako u prolazu iz kola bacaju prepune kese smeća u rijeku, čak je napravljen i put koji vodi do korita same rijeke gdje dolaze sa prikolicama i kamionima, istovare otpad i odu. Ponekad se dešava da dođe i kamion komunalnog gdje istovari granje i drugi otpadni materijal“, kazao je jedan od mještana.
Neki od mještana su razočarani ponašanjem i ophođenjem pojedinih sugrađana i komšija prema rijeci, od koje indirektno žive.
“Ne mogu da shvatim kako neko može to da radi kada u svakoj ulici jednom sedmično dolaze đubretari i odvoze smeće. Zar im nije bolje da sa strane sakupe otpad i iznesu ga na taj dan komunalcima da ga pokupe, nego da ga bacaju u rijeku i tako zagađuju okolinu gdje živim sa porodicom, a i oni sami?“, upitao je razočarani mještanin.
Oni takođe dodaju da se kada je ljeto i velike vrućine, osjeća smrad, zbog kojeg uveče ne mogu da otvore prozor ni da izađu napolje.
Međutim, ona ne služi samo za deponiju smeća već je i leglo pasa lutalica, koje tu mogu da pronađu hranu ili ostatke uginulih životinja.
Iako pored kesa punog smeća, namještaja i drugog otpada koje se tu baca, Gračanica služi i za bacanje uginulih domaćih životinja ili kućnih ljubimaca.
“Da se bunimo ne vrijedi ništa, danas da see očisti sjutra bi ponovo doći neko i iz kola baciti smeće. Zašto raditi uzaludni posao? Izgleda da je to kultura življenjna mještana i sugrađana“, smatraju neki od mještana.