Cijene goriva u Crnoj Gori će od ponoći biti niže sedam centi, nakon što je u Službenom listu objavljeno da je neustavna dopuna Vladine Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Iz Ministarstva su objasnili da je današnjim objavljivanjem u Službenom listu odluke Ustavnog suda o prestanku važenja dopune Uredbe, odstranjena naknada za izgradnju autoputa i finansiranje reprezentativnog sporta.

Cijene litra eurosupera 98 i 95 iznosiće 1,12 EUR, odnosno 1,08 EUR. Eurodizel će koštati 99 centi. Lož ulje za veleprodaju i za grijanje pojefitniće takođe sedam centi i koštaće 94 centa, odnosno 66 centi.

Ustavni sud proglasio je sredinom oktobra neustavnom dopunu Vladine Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom je uvedena taksa od sedam centi po litru goriva, za autoput i reprezentativni sport.

Vlada je dopunu Uredbe donijela 16. aprila, a počela je da važi 21. aprila.

“Naknada za izgradnju auto-puta i finansiranje reprezentativnog sporta biće odstranjena iz kalkulativnog obračuna, saglasno odluci Ustavnog suda, nakon objavljivanja odluke u Službenom listu Crne Gore”, objasnili su tada iz Ministarstva ekonomije.

Posljednje promjene cijena goriva bile su 5. oktobra, kada je eurodizel pojeftinio tri centa.