Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović i gradonačelnik Nikšića Veselin Grbović su juče u sklopu radne posjete sa učenicima Gimnazije „Stojan Cerović“ razgovarali o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.
Pejović je učenicima drugog i četvrtog razreda govorio o Evropskoj uniji i pojasnio je koliko je naše članstvo u njoj značajno.

Gimnazijalce je najviše interesovalo šta to Evropska unija može pružiti našoj zemlji i koliko je važno da se Crna Gora njoj priključi. Takođe im je bilo bitno saznati da li će naše članstvo donijeti razvoj i prosperitet Crne Gore i da li će naša zemlja moći da opstane bez pomoći velikih sila.
„Crna Gora ne može samostalno da fukcioniše, zato što je vrlo mala zemlja i potrebna joj je podrška drugih zemalja kako bi se ona ekonomski, kulturno i obrazovno razvila. Luksamburg je jedan od primjera veoma male zemlja koja se uspješno razvija zahvaljujuči članstvu“, kazao je Pejović.
Zainteresovanost učenika za ovu temu je bila velika, ali je većina bila saglasna da se Crna Gora ne bi trebalo uključiti u proces integracija.
„Sve ono što se danas odluči u Briselu na neki način postaje zakon svih članica Evropske unije, pa čak i nas koji se pokušavamo priključiti. Evropska unija kreira nešto što se zove pravna tekovina koja danas predstavlja obavezu svih članica koje pristupaju“, kazao je Perović.
Učenici su takođe imali pitanja o tome koliko će Evropska Unija ograničavati Crnu Goru u proizvodnji.
Pejović je prisutnima govorio o slobodnom kretanju proizvoda na evropskom tržištu, mogućnost zapošljavanja u svim članicama Evropske unije, kao i bitnosti razvijanja biznisa i prenosu kapitala.
Na kraju, ministar je učenicima govorio o onome što je njima u suštini najviše bitno, a to je široki izbor studiranja u zemljama Evropske unije.