Izložba fotografija ,,Pozdravi iz snova” nikšićkog autora Dejana Kalezića, biće otvorena u galeriji Vetrinjski dvor u Mariboru. Poslije Nikšića, Brisela i Bara fotografije će biti izložene u Sloveniji. Životni ciklus sanjan u snovima i prikazan kroz pejzaž biće prezentovan i slovenačkoj publici sedmog marta.

U svom osvrtu na izložbu “Pozdravi iz snova” istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić podsjetila je da je ,,pejzaž u istoriji umjetnosti nakon tijela najfrekventnija tema, a u istoriji fotografije je takođe toliko omiljen i rabljen”.
“Pa se može govoriti o njegovoj dominaciji, bilo da se radi o vrhunskim umjetničkim fotografijama koje romantičarski afirmišu netaknutu prirodu ili o komercijalnim radovima koji često imaju patetični ili kičerski predznak”, kazala je Karadžić.
Ona takođe dodaje da se autor upušta u avanturu fotografisanja prirode, dajući svojim radovima ličnu, poetizovanu notu kroz seriju radova ,,Pozdrav iz snova”. Ocijenila je da preciznim postupkom formulisanja vizuelnih poruka autor nudi gledaocu, čije oko je naviknuto više na posrednu ekransku sliku pejzaža, nego na direktan susret i uključenost u nju, dragocjeno iskustvo samozaboravnog sjedinjenja sa prirodom koji se pojavljuje još samo u snovima.
“Ovaj tako željeni, usrećujući i istovremeno melanholični osjećaj stapanja gledaoca sa prirodom, monumentalnom i uzvišenom, prijeko potreban u vrijeme virtuelne realnosti i otuđenosti. Gdje autor postiže ličnom ekspresijom i kreativnom opservacijom predajući se činu fotografisanja iskreno, bez zadrške. Koristeći mogućnosti fotografije kao umjetničkog medija, Kalezić uspijeva da kontroliše i realizuje složene zamisli preklapajućeg odnosa, doživljeno – sanjano“, istakla je Karadžić.
Međutim, ona dalje objašnjava da specifičan prostor unutar dvodimenzionalne površine fotografske slike gradi tako da on vibrira izmedju realnog i imaginarnog, zadovoljavajući oba nivoa fotografije, dokumentarnost i fikciju. Tako se uspostavlja novi sistem odnosa unutar same fotografije, koji se oku recipijenta nude kao realnost, potvrđujući tezu Rolana Barta da je fotografija realnija od stvarnog života.
Izložba je dio projekta Eko Art Maribor 2017.godine
Dejan Kalezić je rođen. 1970. godine u Nikšiću, fotografijom se bavi već dvadeset godina. Do sada je imao šest samostalnih izložbi, u Francuskoj “Emocije”, Poljskoj “Neko zna”, Srbiji “Ja” – 2014. godine i Crnoj Gori ,“Boje tišine” 2007. i 2009. godine i “Jedan običan dan” – 2011. godine i učestvovao je u brojnim zajedničkim izložbama. U 2005. godini započeo je sa Školom fotografije koju je završio veliki broj polaznika. Jedan je od osnivača NVO „PhotoCG“ iz Podgorice, koja se bavi popularizacijom i promocijom fotografije. Živi i radi kao freelancer fotograf u Podgorici.