Mladi Nikšića

Četiri fakulteta Univerziteta Crne Gore za tri mjeseca biće prilagođena osobama sa invaliditetom (OSI), saopšteno je danas na potpisivanju ugovora o adaptaciji fakulteta u dijelu pristupa OSI, prenosi CDM.

Ugovor su potpisali ministar prosvjete Damir Šehović i predstavnik konzorcijuma “LD Gradnja-Ramel-Ening” Desimir Radulović.

Ugovorena adaptacija se odnosi na Filozofski fakultet – Nikšić, Građevinski fakultet – Podgorica, Pravni fakultet – Podgorica i Fakultet za turizam i hotelijerstvo – Kotor. Vrijednost radova je 230.000 eura.
Govoreći o važnosti Ugovora, ministar Šehović je rekao da pristup objektima lica sa invaliditetom ne smije biti stvar nečije dobre volje, već prirodna obaveza svih organa uključenih u obezbjeđivanje jednakih uslova za svakog građanina, kojoj moramo biti posvećeniji. To, kako je naglasio Šehović, jeste kompleksan proces, ali ta činjenica nikoga ne amnestira od obaveza i odgovornosti.
U oko 107 obrazovno-vaspitnih ustanova je prilagođen pristup, a toaleti su prilagođeni u preko 60, ali, kako je ministar konstatovao, mora se ozbiljno raditi na poboljšanju stanja u ovoj oblasti. On je kazao da, simbolično, ugovor potpisuju i u susret Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom 3. decembra.
Ministar Šehović je imao jasnu poruku.
“Moje je da vam obećam da ćemo uraditi sve što je u našoj moći da sistem u ovom dijelu funkcioniše za svakoga podjednako”, zaključio je on.
Desimir Radulović, kao predstavnik izvođača, rekao je da će odgovorno vršiti ugovorene obaveze, zahvalivši se na prilici da baš navedeni konzorcijum radi na ovako važnom projektu.
Istakao je pak de je riječ o vrlo zahtjevnim aktivnostima, koje se pritom izvode za devedest dana i u vrijeme kad navedena četiri fakulteta rade, ali je ocijenio da će, kao i ranije, sve ugovorene obaveze izvršavati na vrijeme.
Adaptacija se radi kroz projekat “Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost” koji se finansira iz kredita Svjetske banke u iznosu od 12 miliona eura.