Univerzitet Crne Gore (UCG) trebalo bi da osnuje još jednu fakultetsku jedinicu – Filološki fakultet, pišu Vijesti. UCG bi, navodno, trebalo da u junskom upisnom roku ponudi tu novu univerzitetsku jedinicu.

Filološki fakultet, kako se navodi, činiće studijski programi za jezike Filozofskog fakulteta i Institut za strane jezike, a u Rektoratu navodno još nijesu odlučili da li će nova jedinica biti smještena u Podgorici, ili Nikšiću.

To je, kako se navodi, predviđeno Strategijom razvoja UCG, a pominje se i mogućnost modifikovanja Metalurško-tehnološkog fakulteta (MTF).

MTF bi trebalo da pretrpi značajne promjene, pa će, prema nezvaničnim informacijama, dio metalurgije biti zamijenjen hemijom i materijalima, dok tehnološki dio ostaje.

Dekan Filozofskog fakulteta, Goran Barović, potvrdio je, kako se navodi, da će jezički studijski programi biti konstituenti novog Filološkog fakulteta.

“Postoji projekat objekta, pa će Filološki biti vjerovatno u Nikšiću, dok će Filozofski fakultet ostati u staroj zgradi”, kazao je Barović, potvrđujući da će dio Filološkog biti i Institut za strane jezike, koji je do sada bio u Podgorici, u prostorijama Ekonomskog fakulteta.

Iz Rektorata nijesu ni potvrđene, ni demantovane informacije o promjenama na UCG.