Projekcija filma “Sloboda, ljubav”, biće upriličena na Filozofskom fakultetu u Nikšiću 15. decembra sa početkom u 12 sati.

Film “Sloboda, ljubav” prikazuje dešavanja za vrijeme revolucije i borbe za slobodu 1956. godine u Mađarskoj, i to preko nastupa mađarske vaterpolo reprezentacije na Olimpijskim igrama u Melburnu. Mađarska je 1956. godine samo jedna mala država u sovjetskom bloku, međutim u vaterpolu je velesila, njena reprezentacija je skoro nepobjediva. Jedini poraz su doživjeli 1955. godine u Moskvi, kada im sudija nije dozvolio da pobjede. Kako se približavaju Olimpijske igre u Melburnu, svi igrači žele da se revanširaju za taj poraz. Međutim za vrijeme priprema za Olimpijske igre izbija revolucija protiv komunističke diktature, a najveća zvijezda ekipe se zbog jedne zgodne studenkinje umješa u ulične demonstracije. Krajem oktobra se čini da je revolucija pobijedila, i igrači mogu da otputuju na Olimpijske igrekao predstavnicislobodne Mađarske. Međutim u novembru započinje sovjetska intervencija, a članovima reprezentacije ne preostaje ništa drugo, nego da se u bazenu bore za čast svoje domovine. Dok sovjetski tenkovi ruše barikade u Budimpešti, vaterpolo reprezentacije Mađarske i Sovjetskog Saveza se susreću u polufinalu Olimpijskihigara.

Producent filma je Andrew G. Vajna, holivudski producent mađarskog porijekla, uz čije ime se vežu blokbasteri kao što su: Rambo, Terminator, Umri muški (Die Hard) ili Niske strasti (Basic Instinct). Scenarij je napisao Joe Eszterhas, takođe rođen u Mađarskoj, koji je poznat po filmovima: Flashdance, Showgirls i Niske strasti (Basic Instinct).
Organizatori projekcije koja je dio manifestacije Dani mađarske kulture, su Ambasada Mađarske u Crnoj Gori i Filozofski fakultet u Nikšiću, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.