Poslanica Evropskog parlamenta, potpredsjednica LGBT intergrupe Tanja Fajon, povodom zabrane prajda u Nikšiću, saopštila je, kako se nada da će to pitanje Evropska komisija uzeti u obzir u predstojećem izvještaju o napretku Crne Gore.

Fajon je poručila da je od svih zemalja, koje su u procesu pridruživanja, Crna Gora razvila najšire tijelo zakona i politike, s ciljem da zaštiti LGBTI lica od nasilja i diskriminacije.

“Međutim, ove su riječi bezvrijedne, ukoliko u praksi policija nije sposobna ili nije voljna da zaštiti prava na okupljanje LGBT osoba. Ovo bi trebalo da igra veliku ulogu u pregovorima o pristupanju, i nadam se da će Komisija uzeti ovo u obzir u svom predstojećem izvještaju pridruživanja”, poručila je Fajon.

Povodom zabrane Prajda u Nikšiću reagovala je najveća od 28 grupa Evropskog parlamenta, Intergrupa Evropskog parlamenta za LGBT prava, koja okuplja preko 150 demokratski izabranih poslanika Evropskog parlamenta iz svih država članica EU.

Crnogorska policija treći put ove godine zabranjuje Prajd u Nikšiću, koja je trebalo da se održi 18. septembra 2015. godine. Povorka je zabranjena zbog navodnog bezbjedonosnog rizika. Pravoslavna crkva se mobilisala protiv povorke, dok su nacionalisti i fudbalski huligani prijetili ometanjem šetnje.

Ranije šetnje u glavnom gradu, Podgorici, i Budvi su bile dobro zaštićene od strane policije.

Ulrike Lunaček, poslanica Evropskog parlamenta, ko-predsjednica parlamentarne intergrupe o LGBT pravima, je povodom zabrane prajda u Nikšiću je saopštila da je potpuno neprihvatljivo da policija, već treći put, zabranjuje povorku ponosa u Nikšiću.

“Crnogorske vlasti su pokazale svoju sposobnost da zaštite šetnje ponosa, i da su savršeno sposobne da postupe isto i u Nikšiću. Crnogorske institucije jednostavno ne obavljaju svoj posao. Ovo je propuštena prilika da se pošalje jaka pozitivna poruka o posvećenosti crnogorskih lidera osnovnim pravima”, poručila je Lunaček.

Evropska komisija će predstaviti svoj izvještaj o pristupanju sredinom oktobra.

M.M.