Koliko puta ste vidjeli nekoga u gradu, kafiću… i poželjeli da ga “dodate” na popularnoj društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook)?

Uskoro će i to biti moguće uz novu aplikaciju Facezam, koja služi za prepoznavanje lica i koja bi trebalo da postane dostupna krajem ovog mjeseca. Facebook se protivi njenom lansiranju, tvrdeći da ona krši pravila privatnosti koja je ta mreža postavila.
Britanski preduzetnik Džek Kenjon tvrdi da će korisnici pomoću nje moći da za desetak sekundi identifikuju potpunog stranca, ukoliko ga prethodno fotografišu. Garantuje tačnost od 70 posto, jer može skenira milijarde fotografija u sekundi i fotografiju koju ste upravo snimili poveže s profilom na Facebooku. Tačnost se spušta na 55 odsto, ukoliko osoba koju se pokušava da identifikuje u trenutku fotografisanja nosi sunčane naočari, kosu preko lica ili šešir na glavi i ako lice nije poželjno pozicionirano na fotografiji, već ga ona prikazuje iz nekog ugla.
“Korisnici će moći da identifikuju nekoga u roku od nekoliko sekundi, što znači da privatnost više neće postojati u javnom društvu”, rekao je Kenjon za britanski Telegraf, dodajući da bi Facezam mogao da označi kraj anonimnih društava.
Tvrdi da ne postoji način da se Facebook korisnici zaštite od ove aplikacije i navodi da veruje da će ona delovati na smanjenje kriminala.
Facebook je, ipak, potvrdio da aplikacija krši njihovu politiku o privatnosti i da će možda dovesti u pitanje njen izlazak.