Site icon Mladi Nikšića

Facebook profitira od dezinformacija u vezi kovida i vakcina

ilustracija

Facebook omogućava korisnicima da profitiraju na širenju potencijalno opasnih lažnih teorija i dezinformacija o pandemiji i vakcinama, uključujući primjenu alata za prikupljanje novca na stranicama sa sadržajem koji su označili sami “fakt-čekeri“ giganta društvenih mreža, pokazuje istraživanje Biroa za istraživačko novinarstvo sa sjedištem u Londonu, prenosi “Gardijan”.

Istraživanje je pronašlo 430 stranica koje je pratilo 45 miliona ljudi, a tokom istraživanja korišćeni su razni Facebookovi alati, uključujući virtuelne “prodavnice” i pretplate fanova, dok šire lažne informacije o kovidu-19 ili vakcinaciji.
Nalazi dolaze uprkos obećanjima koje je platforma dala prošle godine da nijedan korisnik ili kompanija ne bi trebalo direktno da profitiraju na lažnim informacijama o imunizaciji protiv kovida-19.
Facebook uglavnom ne dijeli taj prihod, ali povremeno ga smanji, i ima finansijsku korist od angažovanja korisnika oko sadržaja i ostanka na njemu, izlažući ih većem broju oglasa.
Istraživanje, koje je sproveo Biro za istraživačko novinarstvo sa sjedištem u Londonu, vjerovatno je otkrilo samo mali dio ogromne količine monetizovanih dezinformacija na Facebooku povezanih sa pandemijom i vakcinama, piše Gardijan.
Exit mobile version