Na listi ekoloških zemalja svijeta prema Indeksu ekoloških preformansi EPI, Crna Gora je zauzela 74. mjesto, saopštili su danas iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica portalu CDM.

Kako se ističe, taj sistem rangiranja razvili su univerziteti Jejl i Kolumbija u saradnji sa Svjetskim ekonomskim forumom, koji ima za cilj da mjeri ekološku i ekosistemsku vitalnost svake države.

“Ovogodišnji rezultati pokazuju da se Crna Gora, kao ekološka država po ustavu, ne nalazi na zavidnom putu. Samo prije četiri godine nalazila se na 47 mjestu, što je i tada bilo obeshrabrujuće. Danas, ispred nje, imamo Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i Albaniju, što nije bio slučaj prethodnih godina. Na ovoj listi Crna Gora je na čak 74. mjestu, dok je Slovenija na 18. Hrvatska na 34. mjestu, Srbija na 45. i Albanija na 62. mjestu”, navode u CZIP-u.

Prvo mjesto ekološke države zauzela je Danska, zatim Luksemburg, dok se na trećem mjestu našla Švajcarska.

“EPI pruža pregled u globalno i pojednično stanje svake zemlje, na polju zaštite životne sredine. Kao takav, služi kao odličan podsticaj za rješavanje prisutnih problema u određenoj zemlji. Ovaj indeks se koristi 15 godina, naročito u mjerenju postizanja Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija i ispunjavanja obaveza međunarodnih sporazuma u oblasti klimatskih promjena. Indeks mjeri ekološku i ekosistemsku vitalnost svake države, i to uticajima na zdravlje čovjeka”, pojasnili su u CZIP-u.

Kako dodaju, obrađuju se i podaci koji se odnose na kvalitet, odnosno zagađenje vazduha, dostupnost kao i kvalitet vode, izloženost rizicima od uticaja na zdravlje.

“Uključeni su i podaci uticaja poljoprivrede, biodiverziteta i staništa, klimatskih promjena, šuma, ribarstva, vodenih resursa i tretman otpadnih voda. Sveukupni rezultati pokazuju da treba da razvijemo bolje aktivnosti na svim poljima, kako bi vratili eptitet ekološke države”, ocjenjuju u Centru za zaštitu i proučavanje ptica.