U okviru projekta Energetska efikasnost u Crnoj Gori koji realizuje Ministarstvo ekonomije u Nikšiću je do sada rekonstruisano osam objekata, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Ukupna vrijednost izvedenih radova dva programa energetske efikasnosti, koji se sporovode od 2009. godine iznosi 3,7 miliona eura, prenosi Antena M.

U prošloj godini završeni su radovi na unaprijeđenju grijanja, vrijednosti 14,87 hiljada EUR, dok će realizacija ostalih predviđenih radova početi u drugom ovogodišnjem kvartalu. Po završetku rekonstrukcije, Dom zdravlja u Nikšiću biće u cjelosti energetski adaptiran i uslovi komfora, odnosno boravka pacijenata i rada medicinskog osoblja biće poboljšani.

„U okviru istog projekta, tokom prve faze njegove realizacije, poboljšane su energetske karakteristike Specijalne bolnice za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić“ u Brezoviku i osnovnih škola „Luka Simonović“ i „Olga Golović“. Ukupna vrijednost izvedenih radova za ova tri objekta je nešto više od 1,2 miliona eura“, naveli su iz Ministarstva.

„Projekat Program energetske efikasnosti u javnim zgradama“ – faze I i II počeo je da se realizuje 2012. godine, a implementira ga Ministarstvo ekonomije u saradnji sa ministarstvima prosvjete i rada i socijalnog staranja i Upravom za imovinu“, rekli su predstavnici Ministarstva.

Iz Ministarstva su precizirali da je u prošloj godini, u okviru prvog projekta, u cilju poboljšanja energetskih karakteristika, počela rekonstrukcija nikšićkog Doma zdravlja i do sada je pripremljena projektna dokumentacija za adaptaciju objekta.

„To podrazumijeva radove na zamjeni fasadne stolarije, toplotne i hidro-izolacije dijela ravnog krova, toplotne izolacije spuštenog plafona, servis sistema automatske regulacije, ugradnju termostatskih i balansnih ventila i zamjenu i ugradnju energetski efikasne rasvjete“, dodali su iz Ministarstva.

U okviru projekta Program energetske efikasnosti u javnim zgradama – faze I i II u Opštini Nikšić do sada su izvedeni radovi na primjeni mjera energetske efikasnosti na četiri osnovne škole, i to OŠ „Mileva Lajović-Lalatović“, OŠ „Jagoš Kontić“, OŠ „Milija Nikčević“ i OŠ „Braća Ribar“.

„Radovi su podrazumijevali postavljanje termoizolacije na fasadi, postavljanje termo i hidro izolacije na krovovima, zamjenu fasadne bravarije, radijatora i kompletne cijevne mreže, postavljanje termoventila, zamjenu opreme u kotlarnici, zamjenu svjetiljki, rekonstrukciju sanitarnih čvorova, a ukupna vrijednost izvedenih radova za ove četiri škole je oko 2,5 miliona eura“, precizirali su iz Ministarstva.

Projekat Energetska efikasnost u Crnoj Gori se finansira iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u vrijednosti od 11,5 miliona eura, dok se Program energetske efikasnosti u javnim zgradama finansira iz sredstava kredita, u vrijednosti od 21,5 miliona eura i donacije u vrijednosti od oko četiri miliona eura, koje je obezbijedila Njemačka razvojna banka (KfW).

Projekat Energetska efikasnost u Crnoj Gori, koji je počeo sa implementacijom 2009. godine, sprovodi Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.