Predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode Halil Duković smatra  da je uvijek bolje da ne dođe do bilo kakvog incidenta nego uraditi nešto što može izazvati neku neželjenu reakciju, a upravo takav scenario mogao se desiti vezano za otkazivanje Akademske šetnje ponosa koja je trebalo da se održi u Nikšiću, kazao je Duković agenciji MINA a prenosi portal Vijesti.

On je podržao osnovna ljudska prava i slobode, navodeći da ne zna ključne razloge zbog kojih manifestacija nije održana.

„Stvarno ne znam sve uzroke koji su doveli do tog odlaganja, ali podržavam stav da svako ima pravo da iskaže ono što jeste, ono što želi da bude i to je njegovo pravo za koje mu država mora garantovati“, kazao je Duković.

Kako je naveo, neće da ulazi u procjenu sigurnosti javnog reda i mira, ali se LGBT osobama, smatra Duković, šetnja mora dozvoliti, jer su to građani Crne Gore i njihova prava koja su im garantovana Ustavom i svim zakonima i država mora stati iza tih prava.

„Da li je to u momentu bilo tako, ne bih se sad upuštao u taj komentar, ali vjerujem da se, u vremenu kad se steknu bezbjednosni uslovi, ta šetnja mora organizovati“, rekao je on.

Kada je u pitanju mogućnost pružanja alternativne lokacije za održavanje te šetnje, Duković je kazao da je to stvar lokalnih uprava.

„Ne može ni Uprava policije donijeti sve odluke sama, bez saradnje sa lokalnom upravom. Stoga i kažem da u borbi za njihova prava moramo djelovati zajednički, ne može niko sam postići željeni rezultat“, objasnio je Duković.

Prema njegovim riječima, mogla se ponuditi alternativna lokacija, ali je pitanje koliko je to djelotvorno.

„Ako neko iskaže potrebu da to uradi na jednom određenom mjestu, a to mu se zabrani i ponudi neka alternativna lokacija, ne znam koliko je to u suštini prihvatljivo i za same te osobe koje su najavile tu šetnju”, ocijenio je Duković.

On je kazao da stoji činjenica da se LGBT osobe ne osjećaju bezbjedno, ali i da su te osobe mnogo bezbjednije nego što su bile u prošlosti što znači, smatra on, da država ipak počinje da radi svoj posao i ljudima garantuje njihova prava.

„Naravno, ni mi nijesmo zadovoljni stepenom dostizanja njihovih prava, ali vjerujem da će to u narednom periodu ići mnogo brže i mnogo bolje na zadovoljstvo svih građana Crne Gore“, zaključio je Duković.