Prelazna vlada politički je ultimatum i trik opozicije da na vlast dođe bez izbora, na šta Vlada neće pristati, poručio je premijer Milo Đukanović.

On je rekao da su u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) spremni da doprinesu rješenjima za ozdravljenje političke scene i uspostavljanje povjerenja među partijama i u izborni proces.

Đukanović je na sjednici Vlade na Cetinju, koja je bila otvorena za javnost, kazao da je DPS na Radnoj grupi parlamentarnog dijaloga pitala na čemu se temelji zahtjev za prelaznom vladom.

On je rekao da je odgovor onih koji se zalažu za ideju prelazne vlade da je razlog za to kriza.

Đukanović je upitao kakav je to kriza kada država ima ekonomski rast od 4,3 odsto, koji je drugi po veličini u Evropi. On je naveo da o navodnoj političkoj krizi dovoljno govore poziv za NATO i nova otvorena poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom.

„Je li Crna Gora u stanju koje traži prelaznu vladu? Naše uvjerenje je da ne. Mi razumijemo da je to zahtjev naše političke konkurencije, da uđe u vlast bez izbora. Zanimljiv politički pokušaj, eksperimet, pravilnije bih ga nazvao politički trik, i spremni smo da o tome razgovaramo, ali ne da podliježemo bilo kom reketu, pa ni političkom“, poručio je Đukanović.

On je naveo da opozicija poručuje „ili ćete nam dozvoliti da uđemo u vlast ili ćemo bojkotovati izbore“.

„Hoćete li vi bojkotovati izbore na vama je, a na nama je da se odgovorno odnesemo prema povjerenju koje su nam dali građani“, dodao je Đukanović, navodeći da ne smatraju da je četiri do šest mjeseci do izbora potrebno srušiti sistem da bi se izašlo u susret nerealnom političkom očekivanju.

On je naveo da to ne znači da su zatvorena vrata za dijalog, i da to što su dva puta bili na razgovoru znači spremnost da objektiviziraju neke potrebe.