Bojan Dubljević je ubjedljivo pobijedio u izboru navijača Valensije, za na najboljeg centra u istoriji tog španskog kluba, Pobjeda.

U anketi dnevnog sportskog lista Superdeporte, koji izlazi u Valensiji, Dubljević je dobio čak 63 procenta glasova. Na taj način navijači su pokazali koliko cijene aktuelnog kapitena i igrača koji je klubu donio do sada jedinu šampionsku titulu 2017. godine.

U dresu Valensije Dubljević je osvojio i Evrokup 2014. i 2019. godine, dva puta biran je u prva a dva puta u drugi tim Evrokupa. Član prvog tima i najbolji igrač finala španske ACB lige bio je 2018. godine.

Nikšićanin je u ovom izboru završio daleko ispred argentinskog velikana Fabrisija Oberta, NBA šampiona iz 2007. godine sa San Antoniom i olimpijskog šampiona 2004. sa Argentinom. Oberto je igrao za Valensiju od 2002. do 2005. godine, a u tom periodu 2003. osvojio je Evrokup.

Na trećem mjestu završio je legendarni jugoslovenski centar Dejan Tomašević, koji je kao igrač podgoričke Budućnosti bio najbolji igrač (MVP) Evrolige. Osvajač Evrolige 2007. sa Panatinaikosom, šestostruki prvak Jugoslavije, trostruki prvak Grčke, prvak Španije sa Baskonijom, je i dvostruki svjetski i trostruki evropski prvak sa selekcijom Jugoslavije. Dres Valensije, tada pod imenom Pamesa, nosio je od 2002. do 2005. godine.

Iza kapitena naše reprezentacije Dubljevića završio je i Bred Brenson, Amerikanac koji je za Valensiju igrao od 1988. do 1994. godine, nekada NBA centar Klivlenda i Indijane, te Real Madrida.

Na petom mjestu u izboru navijača Valensije je Tamoka Berd, koji je za Valensiju igrao u sezoni 1999-2000. Kao igrač Real Madrida i Huventuda dva puta biran je za najboljeg pojedinca (MVP) sezone u španskoj ACB ligi. Kao igrač litvanskog Žalgirisa i turskog Ulkera osvajao je brojne šampionske titule.

Izbor je kompletirao slavni Ukrajinac Sergej Liščuk. Za Valensiju je igrao od 2009. do 2015. godine, Dubljeviću bio saigrač tri godine. Sa Liščukom u sastavu, Valensija je osvojial Evrokup 2010. i 2014. godine i igrala dvije sezone u Evroligi.

Bojan Dubljević je već ostavio takav trag u istoriji ovog španskog kluba, da će sigurno ostati upamćen kao jedan od najboljih košarkaša koji su nosili dres Valensije.

Upravo Valensija biće domaćin završnog turnira ACB lige u drugoj polovini juna, čime su šanse Bojanove ekipe da dođe do druge šampionske titule u Španiji značajno porasle… Klub će i naredne sezone igrati u Evroligi i najavljuje ambiciozan projekat, još kvalitetniji tim.

loading…