Mladi Niksica

Svi zaposleni u nikšićkoj Željezari Toščelik mogu da, ukoliko smatraju da su njihova prava narušena i zakon prekršen, traže zaštitu pred nadležnim inspekcijskim organima i po tom pitanju imaju punu podršku Ministarstva ekonomije, prenosi agencija Mina business.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić i generalni direktor za industriju Goran Nikolić održali su danas sastanak sa predstavnicima radnika Željezare sa kojima su razgovarali o trenutnoj situaciji u toj kompaniji.

Sekulić je kazala da se Ministarstvo ne može miješati u poslovnu odluku kompanije, ali ono što može jeste da garantuje radnicima otvorenost državnih institucija za eventualne provjere i zaštitu prava radnika, ukoliko se utvrdi da su narušena.

Ona je radnicima prenijela uvjeravanja čelnih ljudi kompanije da daljih otpuštanja radnika neće biti.

Takođe, prenijela je informaciju koju je dobila od menadžmenta kompanije, a to je da je dogovor sa sindikatom – koji je podrazumijevao povećanje zarada zaposlenima, sa jedne, i smanjenje broja radnika, sa druge strane – ispoštovan.

“Pratićemo situaciju i tražiti od predstavnika menadžmenta jasnu viziju i pravce daljeg razvoja kompanije“, kazala je Sekulić.

Predsjednik Sindikata Željezare Toščelik, Saša Tomić kazao je da će radnici tražiti sastanak sa menadžmentom fabrike, na kojem će zahtijevati da im se daju pisane garancije da je sistematizacija u kompaniji završena.

“Od poslovodstva ćemo zahtijevati i da se konačno potpiše kolektivni ugovor koji će precizirati prava i obaveze zaposlenih i uprave”, rekao je on za Minu biznis.

Tomić je dodao da današnjem sastanku u Ministarstvu nije prisustovao niko od predstavnika uprave Tosčelika.

Podsjetimo, Uprava fabrike najavila je sistematizaciju po kojoj 17 zaposlenih treba da ostane bez posla.

Kao odgovor vlasniku na započeti proces otpuštanja, radnici su u petak održali jednosatni štrajk upozorenja.

U Željezari je stalno zaposleno oko 310 radnika, od kojih je oko 100 po ugovoru.

Željezaru je iz stečaja u junu 2012. godine za 15,1 milion eura kupila turska Tosyali grupa, u okviru koje posluje Tosčelik.

Vlasnik Željezare se prilikom njenog preuzimanja obavezao da zaposli oko 550 radnika.