recesija

Crna Gora se nalazi pred recesijom, saopštio je ekonomski analitičar Predrag Drecun i dodao da je ekonomija u padu, što upozorava na veliku opasnost.

Drecun je, u Jutarnjem programu TVCG, rekao da crnogorska ekonomija bilježi pad, te da je pitanje gdje će se on zaustaviti i da li će ući u negativnu zonu, prenosi portal RTCG.
“Ja vjerujem da hoće. U nekim zemljama je već ušao. Na nivou svijeta smo oko nule. Recesija je nešto što karakteriše jedna vremenska serija. Ako imate tri perioda koja mjerite u negativnoj zoni, onda možete da govorite o recesiji. Možda je rano da govorimo, tek je jedna godina istekla. Evo da sačekamo. Trend je silazan svakako i upozorava na veliku opasnost”, kazao je Drecun.
Govoreći o ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori i rastu cijena, on je dodao da sindikalci često pozivaju državu da pomogne.
“Moramo biti pošteni i reći da Crna Gora ne može da pomogne ako nema realne izvore te pomoći. Crna Gora nema emisiju novca. Mi imamo parazitsku Centralnu banku koja ničemu ne služi sem kontroli banaka, i još nečemu, ali to nije tema emisije”, saopštio je Drecun.
Crna Gora bi, smatra on, trebalo da pomogne, ali se pita odakle.
“Crna Gora nema mogućnosti kao zapadne ekonomije koje emituju novac. Možemo da se okrenemo svojim resursima ili da pozajmljujemo novac, pa da taj novac dijelimo kao subvenciju”, naveo je Drecun.
On je ocijenio da je crnogorska ekonomija devastirana, i to ne samo posljednjih 30 godina. Problematičan je daleko veći uvoz od izvoza, koji je svega oko 15 odsto.
“To znači da smo uvozno zavisna ekonomija, da će sve što se dešava na svjetskom tržištu pogoditi nas vrlo brzo, jer se sve plaća u valuti koja nije naša”, rekao je Drecun.