NVO “Civis diversus” i Kulturni centar “Punkt” organizuju donatorsko veče pod nazivom “Uvertira” u Nikšićkom pozorištu u petak sa početkom u 20h. Cilj je da se prikupe sredstva za obnavljanje gradskog orkestra.

Te večeri nastupiće mali hor muzičke škole “Dara Čokorilo”, omladinski orkestar JU “Zahumlje”, etno grupa “Džanum” i muzički sastav “Donatori”, nastali u produkciji “Punkta” i duvački orkestar “Dixie”, a biće prikazan i dokumentarni film u produkciji TV Nikšić.

„Donatorsko veče je početak naše kampanje, a cijena karte je dva eura. Osnovna sredstva za pokretanja kampanje obezbijedio nam je Fakt za aktivno građanstvo, a sve što u toku projekta prikupimo do 4.000 eura oni će duplirati. Zadovoljni smo odzivom i odgovorom lokalnih institucija, Opštine i Ministarstva kulture“, kazala je na konferenciji za novinare Miljana Peković, članica „Civis diversusa“ i „Punkta“.

Za nabavku instrumenata i opreme orkestar od 12 članova potrebno je oko 10.000 eura, dok bi godišnji budžet za funkcionisanje orkestra iznosio oko 15.000.

„Donatorsko veče je više promotivnog karaktera, a te večeri smo se potrudili da okupimo što više nikšićkih talenata i da pokažemo kapacitete i kvalitete nikšićke mladosti kada je muzika u pitanju. Imamo obećanje Opštine da će nam dozvoliti da ‘Scena 213’ bude mjesto gdje će funkcionisati orkestar, a potrudićemo se da gradski orkestar uđe u budžet Opštine za 2017“, kazao je Miloš Gezović iz „Punkta“.

Obnovljenim, iliti novim orkestrom, rukovodiće profesor trube Stefan Bjeletić, član hercegnovskog gradskog orkestra i član posljednjeg sastava gradskog orkestra koji je prestao da funkcioniše 2007.

„Dosta muzičara iz starog orkestra, kao i polaznika, javilo se sa željom da budu članovi gradskog orkestra koji će u početku biti sastavljen od 12 članova, iskusnih muzičara, a imaćemo i deset polaznika. Nakon pola godine rada orkestar bi trebalo da broji oko 20 članova”, kazao je Bjeletić.

Počeci gradske muzike u gradu pod Trebjesom vezuju se za osnivanje KUD “Zahumlje”. Od 1901. do 1908. horovođa “Zahumlja” bio je Podgoričanin, učitelj Nikola Leković, koji je u saradnji sa Brankom Šobajićem osnovao tamburaški, a nešto kasnije i duvački orkestar.

Zbog čestih nemira na ovim područjima gradski orkestar je radio sa prekidima, da bi bio obnovljen 1950, a ponovo prestao sa radom ’80-ih godina.

Prof. Božidar Bakrač je 1997. obnovio gradski orkestar a Bjeletić je kao sedmogodišnjak postao član sastava koji je imao koncerte širom zemlje, ali i inostranstva.

U trenutku kada su njihovi nastupi punili novinske stupce a oni po kvalitetu bili u rangu evropskih orkestara, kada su, kako je kazao Bjeletić, zvučali najbolje, gradski orkestar je 2007. prestao da postoji.

“Obnavljanje gradskog orkestra je bitno ne samo za Nikšić već i za Crnu Goru i nadam se da će ovakvih inicijativa biti i ubuduće“, kazala je Tanja Perišić, šefica koordinacionog tima Program podrške razvoju kulture u Nikšiću.