Bolnica za plućne bolesti u Brezoviku „Dr Jovan Bulajić“ od danas je “bogatija” za aparat za brzo dijagnostifikovanje tuberkuloze zahvaljujući donaciji Jugopetrola iz Kotora.

Andreas Triantopoulos, izvršni direktor Jugopetrola kazao je da se toj društveno-odgovornoj kompaniji, ukazala prilika da kupi i donira jedan savremeni aparat i na taj način smanji vrijeme za dijagnostiku, umjesto dosadašnjih dva mjeseca na svega dva sata.

Gordana Reljić, direktorica JSU „Dr Jovan Bulajić“, je potvrdila važnost donacije odnosno aparata za dalje tretiranje tuberkuloze u Crnoj Gori.

„Sama činjenica da je dosad dijagnostika trajala dva mjeseca, a ovim aparatom traje svega dva sata, jasno govori koliko to nama znači. Meni je jako drago što je gospodin Triantopoulos prepoznao značaj svega toga i odlučio da donira novac. Sasvim je jasno koliko to znači za našu ustanovu i za čitavu Crnu Goru“, kazala je Reljić dodajući da je vrijednost aparata oko 32.000 eura.

Nina Brajović, predstavnica Svjetske zdravstvene organzacije (SZO) u Crnoj Gori, skrenula je pažnju na to da se tuberkuloza vraća na epidemiološku pozornicu, te da se uvriježeno mišljenje da je tuberkuloza bolest siromašnih sve više opovrgava činjenicom da tu bolest vraća upravo HIV.
” Samo jedan neotkriveni inficirani pacijent, oboljeli od tuberkuloze, nosi kapacitet i potencijal da zarazi do 15 osoba. Danas počinjemo ekspertsku misiju čija je svrha i cilj da izanaliziramo i evaluiramo status implementacije preporuka SZO kada je riječ o kontroli i laboratorijskim kapacitetima Bolnice Brezovik u kontekstu bolje i efikasnije kontrole tuberkuloze“, istakla je ona.Brajović je dodala i da se u u SZO posebna pažnja poklanja kadrovskim kapacitetima, koji moraju da budu kontinuirano edukovani, a na čemu, kako je zaključila, kontinuirano rade zajedno sa Ministarstvom zdravlja i Bolnicom Brezovik kako bi se omogućilo rano otkrivanje i dijagnostifikovanje i kasnije uključivanje efikasne terapije i liječenja.

U Crnoj Gori tokom ove godine zabilježeno je 70 slučajeva oboljelih od tuberkoloze.