Dom za starije i odrasle osobe sa invaliditetom, čija ukupna vrijednost iznosi oko 4,7 miliona EUR, sjutra će svečano biti otvoren u Nikšiću.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja saopštili su da je izgradnja doma za stare u Nikšiću počela u oktobru 2019. godine, u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP).

Kako su kazali, dom će svečano otvoriti ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, zamjenik šefice Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i predstavnik Razvojne banke Savjeta Evrope.

Iz Ministarstva su naveli da je RSP višegodišnja zajednička inicijativa partnerskih zemalja – Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, koju podržava međunarodna zajednica i čiji je cilj zatvaranje poglavlja dugotrajnog raseljavanja u regionu.

RSP je, kako su rekli, razvijen u saradnji između partnerskih zemalja i OEBS-a, UNHCR-a i Evropske komisije.

“Cilj RSP je da doprinese rješavanju produžene krize raseljavanja najugroženijih izbjeglica i raseljenih lica sa teritorija bivše Jugoslavije nakon sukoba koji su trajali od 1991. do 1995. godine, uključujući interno raseljena lica u Crnoj Gori od 1999”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da je Program sastavni dio „Sarajevskog procesa za izbjeglice i raseljena lica“, koji je pokrenut 2005. godine na Regionalnoj ministarskoj konferenciji o povratku izbjeglica.

Proces je, kako su naveli iz tog resora, ponovo pokrenut u martu 2010. godine na konferenciji u Beogradu.

“Partnerske zemlje su se ponovo obavezale, u skladu sa Beogradskom deklaracijom iz novembra 2011. godine, da će doprinijeti rješavanju dugotrajne situacije raseljenja najugroženijih korisnika – izbjeglica i raseljenih lica”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da je povodom realizacije projekta planirana svečanost na kojoj će učestvovati nekoliko kulturno umjetničkih društava iz zemlje i regiona.