U prigradskom naselju Duklo u Nikšiću biće izgrađen Dom za osobe sa invaliditetom (OSI) od 27 i više godina, u kome će biti smješteno do 30 korisnika, a vrijednost tog projekta je oko 200 hiljada eura.

Početak radova na rekonstrukciji objekta ozvaničili su čelnici lokalne uprave i predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja i UNDP-ija. Takođe u jednom djelu objekta je ranije otvoren i uređen Dnevni boravak za stare.
Predsjednik nikšićke Opštine Veselin Grbović kazao, da je ovo prvi Dnevni centar u Crnoj Gori, koji će imati oko 300 kvadrata, treba da počne da radi za tri mjeseca.
Sredstva za njegovu rekonstrukciju obezbijedilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja, a učešće u tom projektu ima i UNDP.
“U Nikšiću imamo Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju koji izvanredno funkcioniše, ali kada korisnici pređu predviđenu starosnu granicu za boravak, nastaje problem i za roditelje, i lokalnu zajednicu kako dalje za njihov smještaj“, rekao je Grbović.
On je kazao da očekuju da će na tenderu odabrani izvođač radova firma LD gradnja kvalitetno i roku završiti rekonstrukciju postojećeg objekta.
Direktor Centra za socijalni rad u Nikšiću Ivan Mitrović kazao je da je riječ o još jednoj ustanovi u sistemu socijalne i dječije zaštite kroz koju će podrška biti pružena svim osobama sa invaliditetom koje imaju 27 i više godina.
“U Nikšiću imamo Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, a evidentan je problem da nakon navršene 27. godine ne mogu biti smješteni u bilo koji vid vaniinstitucinalne zaštite u lokalnoj zajednici“, rekao je Mitrović.
Prema njegovim riječima, otvaranjem Doma, stvoriće se adekvatni uslovi za sve osobe sa invaliditetom od 27 i više godina koji žele da ostanu u svojim porodicama i imaju taj novi vid vaninstitucionalne podrške u lokalnoj zajednici.
“Objekt će imati isti sadržaj kao i Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, što znači sve što je potrebno za osobe sa invaliditetom da bi obogatili svoj dan i osmočasovno vrijeme koje će tu provoditi“, rekao je Mitrović.
Objekat će raditi od 8 do 16 sati svakog radnog dana i biće svojevrsni vid podrške njihovim porodicama.