Doktori

Nakon dugih pregovora, doktori u Crnoj Gori bi mogli uskoro da postanu osigurani od ljekarske greške. Kako je za VN rekla predsjednica Sindikata doktora medicine do sada su dobili ponude od dvije osiguravajuće kuće, a ugovor bi mogao biti potpisan u oktobru, pišu Dnevne novine.

Priča o osiguranju od ljekarske greške u Crnoj Gori je stara već nekoliko godina. Iako se takav vid zaštite ljekara u svijetu primjenjuje odavno, isti je kod nas do sada nailazio na brojne prepreke. Ipak, prema riječima nove predsjednice Sindikata doktora medicine Milene Popović-Samardžić, ugovor sa osiguravajućim kućama je na pomolu. Ponude su dobili, a kako je kazala, ostaje samo da se vidi da li one svim doktorima odgovaraju.

“Stvar je još uvijek u fazi pregovora. Dobili smo ponudu od dvije osiguravajuće kuće, ali to još nije rezultiralo potpisivanjem nekog ugovora. Bio je period godišnjih odmora, dosta ljekara nije bio tu, vjerujem da ćemo na tome raditi negdje u oktobru mjesecu”, kazala je Samardžić.

Ona napominje da su za sada ljekari pozitivno reagovali, te da su ponude povoljne.

“Mjesečni iznos koji bi ljekari plaćali bi se razlikovao za svakog ljekara, pošto rizik zavisi od grane medicine kojom se ljekar bavi, tako da nije ista za hirurge i ginekologe, kao npr. za fizioterapeute, pedijatre, interniste. Postoje, dakle, grane koje nose najveći rizik, to su ginekolozi i hirurzi, za njih je zasebna tarifa. Moraćemo da sjednemo da vidimo da li svima njima odgovaraju ponuđeni iznosi. Najveći iznos bi, za hirurge i ginekologe, bio oko 40 eura”, istakla je Samardžić.

Iako je osiguranje od ljekarske greške kod nas novina, ona vjeruje da će javnost to prihvatiti.

“Nadam se da ne idemo u pravcu vakumiranja. To je nešto što se u svakom poslu dešava. Posljedice su u ovom poslu možda drugačije, ali vi isto imate u bankarskom sektoru rizik kada neko uzima kredit pa se dese neke komplikacije da vi i tada utičete na život pojedinca ili cijele familije. Ljekarska greška je nešto što svi želimo da izbjegnemo, ali to se nažalost dešava.

Osiguranje od ljekarske greške na državnom nivou je inicirala najprije Ljekarska komora, ali kako je njen aktuelni predsjednik Đoko Jočić objasnio za Dnevne novine, tom prilikom su naišli na jedan problem.

“Nijesu htjeli da nam osiguraju doktore poslije dnevnog osmočasovnog angažovanja. Baš u onom periodu za vrijeme dežurstava kada se uglavnom doktori pojedinci odlučuju bez mogućnosti konsultacije, neće da osiguraju. Ipak, Komora je formirala Sindikat doktora medicine i mi smo se tada dogovorili, napravili Statut Sindikata da oni nastave te aktivnosti na planu osiguranja doktora od mogućih grešaka. Mi smo tu da pružimo maksimalnu pomoć u tom dijelu”, rekao je Jočić.

Ponude osiguravajućih društava su, kako kaže, vrlo jasne i decidne.

“Mi smo apsolutno za to, čekamo šta će uraditi Sindikat, ukoliko ništa ne urade, mi ćemo preduzeti i raspisati taj oglas da vidimo da se, ipak, na neki način osiguraju, po ugledu na evropske zemlje. Iznos pretplate za osiguranje u zavisnosti od rizika. Negdje osiguravaju doktore do 10.000, međutim neko traži 300.000 za smrtne ishode. Dakle, premija treba da bude daleko veća”, napominje Jočić.

Z.G.