Ovogodišnji, šesti po redu, festival alternativne i underground muzike Bedem Fest počeo je defileom crnogorskog Vojnog orkestra od Trga slobode do mjesta održavanja festivala. Manifestacija je otvorena crnogorskom himnom, a prisutnima se obratio i gradonačelnik Veselin Grbović. Harizmatični organizator Petar Šundić zahvalio se prisutnima, a zatim je priređen svečani koktel na kome su se služili domaći crnogorski aperitivi i priganice sa medom.

Vojni orkestar je nakon etno motiva, odsvirao kultnu kompoziciju grupe Queen – We will rock you i sjajan provod je već tada mogao da počne. Pored novinara, organizatora, zaposlenih, na koktelu su bile prisutne mnoge ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Prije svega, treba pohvaliti organizatore, koji su pažnju poklonili i najmanjim sitnicama. Sa Bedema se improvizovanim stepeništem spuštalo do festivalske bine – stejdža, a nešto dalje smjestili su se i mnogobrojni kamperi.

Brojno i nadasve ljubazno obezbjeđenje nerijetko je preuzimalo i ulogu vodiča i upućivalo sve zainteresovane do srca dešavanja.

Program su zvanično otvorili “Slaven Ljujić & friends”, a oko bine su se već tada okupljale veće grupe poklonika dobrog zvuka. Nakon 45 minuta sjajne svirke momci su ustupili mjesto “Saši Stojanoviću i prijateljima”, a kultni nikšićki gitarista po ko zna koji put je dokazao da je majstor svog zanata.

Ovacije, koje su po silasku sa scene dobili njihovi prethodnici, nijesu ih opile slavom, već su se odmah stavili na raspolaganje malobrojnim, ali odabranim pripadnicima “sedme sile”. Na pitanja su braća, Slaven i Dejan Ljujić, odgovarala bratski i složno, sa velikom dozom humora i pozitivne energije.

Ekipa portala Mladi Nikšića prenosi vam njihove impresije nakon nastupa.

DSCF4576

“Uvijek se rado vraćam u svoj rodni grad, a uskoro me očekuje povratak u Boston, gdje završavam studije. Planiram da izgradim karijeru u Americi, što ne umanjuje moju sreću što smo se u najboljem svijetlu predstavili, otvorili ovaj prestižni festival, iako je nikšićka publika imala prilike da nas upozna kroz rad sa sastavom “Senkina đeca”. Prijaju pohvale koje smo dobili od kolega i organizatora, ali i obavezuju”, rekao je Slaven Ljujić u miks zoni nakon nastupa.

Njegov brat Dejan saglasan je sa njim da mu je čast što je svom gradu i svim ljudima u njemu poklonio dobru svirku.

“Čast mi je svirati mojim Nikšićanima i svima koji su došli iz regiona. Ovakav događaj je nešto što je nedostajalo našem gradu. Uživaću u ostalim festivalskim večerima, ništa manje nego večeras kada sam bio direktni akter”, kazao je Dejan Ljujić.

Nakon Saše Stojanovića nastupili su “Rikavac”, “Rock in Peace”,” Abhoth”, “Vizant”, kao i “Dža ili Bu”.

Publika je u tom trenutku bila toliko brojna da je prostor ispred stejdža postao tijesan, a kasnije se raširio prepoznatljivom “šutkom”.

Do kraja programa nastupiće nikšićki “Mangrov” i “Alex Kelman”.

Na ništa manje posjećenom Electro stage -u nastupili su DJ Iron, DJ Angel, Bocho, Pass Manit i Peko.

11894525_944743562228884_3678278908283341741_o

Program na glavnoj bini  se nastvalja sjutra u 20 h kada će nastupiti “Voodoo”,” Tevarbulebra”, “Stvor”, “Syleth”, “Willie and the Groundskeepers”, “Off duty”, “Disciplin A Kitschme”,” Irish Stew” i britanski sastav Xander and the Keys.

Sjutra će ljubitelji elektronske muzike moći da uživaju u vajbovima Petromatika, Double Needle Project Live-a, Bube, Nikole Vukovića.

Z.N. M.M. F.S.