Zdravstvena inspekcija je Rješenjem naložila povlačenje iz prometa određene serije lijeka diklofen (tbl. 20×50 mg), quinax kapi za oči i sinoderm masti (od 025 mg), prenose Dnevne novine.

Iz Uprave za inspekcijske poslove je saopšteno da je odluka o povlačenju je donijeta iz razloga što koncentracija aktivne supstance opada vremenom, dovodeći do toga da proizvod bude van specifikacijskih granica za koncentraciju aktivne supstance u roku upotrebe, što potencijalno može uticati na efikasnost lijeka.

“Znači da nisu u pitanju neispravni lijekovi”, pojasnili u UIP i dodali da su osim navedenih iz prodaje povučena i određena medicinska sredstva.

“Povučena su i medicinska sredstva sterilna gaza 80×50, jer ne odgovara propisanoj specifikaciji i to za test dimenzije, cell.dyn medicinsko sredstvo jer postoji mogućnost produženja vremena izdavanja rezultata”, navode u UIP.

U godišnjem izvještaju UIP je navela da je prošle godine naloženo povlačenje iz prometa ljekova i medicinskih sredstava zbog sumnje da ne odgovaraju propisanim standardima kvaliteta ili zbog prijava neželjenih dejstava kod četiri pacijenata.

Kako su objasnili, zdravstvenoj inspekciji se ne prijavljuju neželjena dejstva lijeka. Ipak, zdravstvene, odnosno veterinarske ustanove, kao i zdravstveni i veterinarski radnici su dužni da svaku sumnju na ispoljeno neželjeno dejstvo lijeka, bez odlaganja, prijave Agenciji, “a naročito ukoliko se radi o ozbiljnom i/ili neočekivanom neželjenom dejstvu”.