Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je da je Delta varijanta koronavirusa (COVID-19), koja je prvi put otkrivena u Indiji, zabilježena u blizu 100 država i regija.Kako navodi Kineska globalna televizijska mreža (CGTN), generalni sekretar SZO-a Tedros Adhanom Gebrejesus upozorio je da je varijanta Delta, za koju je utvrđeno da se prenosi mnogo brže, registrovana u najmanje 98 zemalja.

Naglasio je da se ova varijanta virusa brzo širi u zemljama u kojima je stopa vakcinacije niska ali i visoka.
Gebrejesus je još kazao da je Delta varijanta “opasna” i da se nastavlja razvijati i mutirati.
Visoko zarazna Delta varijanta koronavirusa širi se svijetom, a zbog nje sve je više i ponovnih zatvaranja, poput onog u Portugalu.
Naučni savjetnik Bijele kuće Enthoni Fauči upravo je Delta soj okarakterisao kao “najveću prijetnju istrebljenju Covida-19”.
Prvi put identifickovana u Indiji, Delta varijanta sada čini više od 25 posto kovid slučajeva u SAD-u, i na putu je da postane dominantni soj, pokazuju podaci Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.
Prema nekim istraživanjima Delta varijanta, službeno vođena kao B.1.617.2, najzarazanija je trenutna varijanta koronavirusa, prema podacima iz Velike Britanije. Radi se o 40 do 60 posto većoj zaraznosti od alfa soja, prvotno identifikovanog na ovom području.
Delta varijanta koronavirusa, posebno zarazna, mogla bi predstavljati 90 posto novih slučajeva u EU do kraja avgusta, ocijenio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.
SZO za Evropu očekuje da ta varijanta postane dominantna na Starom kontinentu do avgusta.
Izvor: RTCG