Kada dođe decembar odmah počinjemo sa pripremama za praznične dekoracije. Uređivanje doma za praznike jeste poseban doživljaj. To je proces u koji se uključuje cijela porodica, te to ima i neku posebnu draž jer su tada svi na jednom mjestu.
Praznično uređenje – porodica na okupu
Kićenje jekle, crtanje pahulja na prozorima, stavljanje lampica i sijelica dužinom prozora, samo su neki od dobro poznatih ukrasnih detalja koji se mogu naći u skoro svakom domu i to širom svijeta. Tada je crvena boja, boja koja uglavnom dominira, boja ljubavi ali radosti. Za najmlađe se prave pokloni, stavljaju ispod jelke, prave se čarape gde će biti novogodišnjih poklona. Cijela kuća tada dobija jedno novo odijelo, a i u vazduhu se osjeća neka pozitivna energija.
Mijenjamo staro za novo
Nova godina je onaj dio godine kada ostavljamo sve staro i širimo ruke ka nečemu novom. Sve to se može primijeniti i na uređenje enterijera. Mijenjamo stare komade namještaja novim, prepravljamo staro da bi mu podarili novi izgled.
Crvena boja u centru pažnje
Ipak, postoje neke univerzalne stvari koje doprinose da dekoracija stola za novu godinu bude uzdignuta na poseban nivo. Svjećnjak koji može biti manji ili veći u zlatnim i crvenim tonovima uglavnom se nalazi na sredini, kao simbol svjetla i nade. Tu su zatim salvete sa različitim dezenima, od detalja sa Deda Mrazom do jelki, snijega i pahulja. Trpeza je tada obilna, bogata sezonskim voćem, kolačima različitih vrsta koji se ređaju u prazničnim činijama. Stoljnjak je bijele boje sa zelenim i crvenim detaljima. U uglovima se postavljaju male svijećice kako bi se dodatno istakao praznični duh.
Dekoracija stola za praznike jeste pravo umjetničko djelo ispunjeno sitnim ukrasima koji svaki na svoj način šalju određenu poruku, čineći jedinstvenu koheziju. Crvena boja se viori, praćena zlatnim i zelenim šljokicama.
Izvor: Ideje za uređenje