Mladi Niksica

Nastupom etno grupe „ÁGNES HERCZKU i BEND“ večeras u nikšićkom pozorištu počinje manifestacija „Dani mađarske kulture u Crnoj Gori“. Početak koncerta je planiran od 18 sati i 30 minuta, a organizatori događaja su Ambasada Mađarske u Crnoj Gori i Nikšićko pozorište.

Kako su saopštili iz pozorišta riječ je o „Programu podrške razvoju kulture u Crnoj Gori“ u okviru koga će sav prihod od prodatih ulaznica ići u dobrotvorne svrhe.

Ágnes Herczku i Nikola Parov su nezaobilazne ličnosti mađarske etno muzike, ali i svjetske muzičke scene. Na njihovom repertoaru pored najnovijeg CD-a „Bandázom“ („Družim se“) i tradicionalnog albuma „Nosim vatru“, nalaze se brojne autorske pjesme, ali i obrade svjetski poznatih djela. Herczku i Parova na koncertu će pratiti četiri izvrsna folk muzičara.

Album „Bandázom“ („Družim se“) dva mjeseca se nalazio na najprestižnijoj top listi svjetske muzike „WORD MUSIC CHARTS EUROPE“, koju mjesečno sastavlja pedeset muzičkih stručnjaka iz dvadeset pet zemalja svijeta.

Dva najpoznatija stručna časopisa svjetske muzike „Songlines“ i „Froots“ su objavila pozitivne kritike o tom albumu, a jedna pjesma sa njegovog repertoara se nalazi na kompilaciji magazina „Songlines“ i „WOMEX“. Žiri WOMEX festivala, najveće muzičke smotre i sajma svjetske muzike, koji je u oktobru prošle godine održan u Budimpešti, u program tog Festivala je uvrstio i koncert grupe „Herczku Ágnes i Bend“. Njihov nastup je bio toliko uspješan, da je WOMEX pristao, da se snimka koncerta, odnosno četiri nove pjesme, objavi na posebnom albumu. Album „LIVE AT WOMEX“ se ponovo našao na top listi „WORD MUSIC CHARTS EUROPE“, u junu ove godine, a „Songlines“ magazin je nakon toga objavio još jednu pozitivnu kritiku o njemu.

U okviru „Dana mađarske kulture u Crnoj Gori“, na Filozofskom fakultetu, u četvrtak, 15. decembra, sa početkom u 12 sati, planirana je projekcija filma „Sloboda, ljubav“, a dan kasnije, u 10 sati, u Srednjoj stručnoj školi, biće otvorena izložba o životu i radu Jozsefa Galamba, u čast 135. godišnjice njegovog rođenja.