Upis u srednje škole počinje danas i trajaće do 3. jula, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.
Ovogodišnji upis u srednje škole u potpunosti će biti elektronski, putem platforme www.upisi.edu.me.

Ukupan broj mjesta na ovom konkursu za upis u srednje škole je oko devet hiljada, dok je ukupan broj polumaturanata nešto oko sedam hiljada. Dakle, biće više nego dovoljno mjesta, rekao je ranije ministar prosvjete Damir Šehović.

On je najavio i 11 novih smjerova u stručnim školama, filološka odjeljenja u šest gimnazija, ali i 800 stipendija za sve đake koji se odluče za deficitarna zanimanja III stepena.

Nakon početka elektronskog upisa, djeca svakog dana moći da prate svoje mjesto na rang listi koja se bude objavljivala i elektronski da povuku prijavu iz jedne škole i preusmjere je u drugu ukoliko se predomisle, ili vide da im pozicija na rang listi određene škole ili smjera nije dobra.

Kriterijumi za upis biće isti kao i prethodnih godina – opšti uspjeh u posljednja tri razreda osnovne škole, uspjeh na polumaturskom ispitu, uspjeh iz predmeta značajnih za pojedinu školu odnosno smjer.

Upis na fakultete počeće sjutra, a prema riječima generalne direktorice Direktorata za visoko obrazovanje Mubere Kurpejović, ove godine neće biti čekanja u redovima, jer je upis elektronski. Stav Ministarstva da ne bude ekskurzija ostaje i dalje. Najavila je uskoro i povraćaj novca za odbranu magistarskog rada.

“Neće biti čekanja u redovima ispred škola i fakulteta, nema velike papirologije. Mladi će proći nekoliko faza prilikom upisa. Kada je riječ o srednjim školama dnevno će biti prikazano kako se ko rangirao, dok, kada je riječ o fakultetima, to će biti u fazi kada se pregleda cijela dokumentacija”, kazala je Kurpejović.

Kurpejović podsjeća da će prijave za upis brucoša na Univerzitet Crne Gore trajati do 2. jula.

U jednom trenutku studenti će morati da pošalju original dokumenta poštom, kako bismo imali prave dosijee i originalna dokumenta u svojim bazama, dodala je ona.

Kaže da će upisni rok trajati kao prethodnih godina, a rezultati će biti kasnije.

Ono što je važno reći je da će polaganje prijemnih ispita biti organizovano u skladu sa mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, kazala je Kurpejović.

Kada je riječ o narednoj školskoj godini, smatra da je rano govoriti da li će se nastava odvijati na tradicionalan način ili onlajn.

“Živu riječ ne može ništa zamijeniti, ali mislim da je Crna Gora na pravi način odgovorila na uslove u koje nas je dovela pandemija virusa korona. Sigurna sam da to neće ostaviti loš trag na naše studente i srednjoškolce”, dodaje Kurpejović.

Stav Ministarstva prosvjete je da će đaci ove godine ostati uskraćeni za organizovanje ekskurzija.

Kada je riječ o ekskurzijama, za sada stvari tako stoje. Učenici će biti blagovremeno obaviješteni, ali prioritet je njihovo zdravlje, dodaje Kurpejović.