Mladi Niksica

Trinaesti Međunarodni festival gitare Nikšić biće svečano otvoren večeras koncertom njemačke solistkinje Julije Trinčuk u pratnji Crnogorskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom maestra Grigorija Kraska, u sali Nikšićkog pozorišta sa početkom u 20 časova. Publika će imati priliku da čuje koncert “Aranjuez”, jedno od čuvenih djela španskog kompozitora Hoakina Rodriga, piše CDM.

” Veoma se radujem nastupu. Koncert “Aranjuez” je jedno od najljepših djela koje je napisano za gitaru i orkestar i sigurna sam da će naše izvođenje izmamiti mnoštvo emocija kod publike”, istakla je Trinčuk, ističući da je veoma srećna što je ponovo u Crnoj Gori, za koju je vežu posebne emocije.
Publika će tokom šest festivalskih večeri, od 27. septembra do 2. oktobra, imati priliku da uživa u vrhunskim koncertima domaćih i svjetskih virtuoza na gitari.
“Već druge večeri festivala 28. septembra, u okviru programa „Open Podium“, u sali “Zahumlja” sa početkom u 20 časova očekuje nas koncert talentovanih regionalnih mladih nada, studenta gitare sa Cetinja, iz Sarajeva i iz Beograda – David Marton, Katarina Dadić, Vuk Dragićević”, istakao je jedan od osnivača i umjetnički direktor festivala Danijel Cerović.
U okviru festivalskog programa, od njegovog osnivanja 2005. godine do danas, Međunarodni festival gitare Nikšić imao je prliku da ugosti neke od eminentnih imena svijeta klasične gitare, ali i regionalne umjetničke zvijezde.
“I ove godine nastavili smo sa ovim segmentom programa, i sa zadovoljstvom najavljujemo nastup regionalne zvijezde i izuzetne umjetnice Amire Medunjanin, u pratnji našeg kolege sjajnog gitariste Boška Jovića. Koncert je zakazan za subotu 29. septembar u 20 časova. Vjerujem da će to biti veče za pamćenje u sjajnom prostoru Nikšićkog pozorišta”, kazao je Cerović.
Ljubitelji sevdalinki uživaće u jedinstvenim interpretacijama pjesama poput “Ah, što ćemo ljubav kriti”, “Snijeg pade na behar, na voće”, “Moj dilbere”, “Što te nema” i mnogim drugim. Spajanjem tradicionalnog i modernog, Amira će iznova dokazati da je muzika unverzalan jezik, kojim se najlakše komunicira, koja povezuje i spaja, naizgled daleke krajeve cijeloga svijeta. Ulaznice za nastup ove umjetnice mogu se kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta po cijeni od 7 eura.
Festivalski nastupi nastavljaju se u ponedjeljak, 1. oktobra, kada će na sceni JU “Zahumlje sa početkom u 20 sati, nastupiti talentovani i višestruko nagrađivani gitaristi Ju Vu iz Kine, i Siprijen Ncai iz Francuske.
“U pitanju su dva izuzetno talentovana mlada umjetnika, ujedno i pobjednici takmičenja gitare koje se održava u Beču, a sa kojim Međunarodni festival gitare Nikšić sarađuje već više od 10 godina. Završnica festivala biće posvećena Nikšiću i u znaku muzike i poezije crnogorskog boema i čuvenog pjesnika Vitomira Vita Nikolića”, zaključio je Cerović.
Melodijama sa gitare i stihovima nikšićkog Jesenjina, koji će nadahnuti publiku u Nikšićkom pozorištu, biće spuštena zavjesa na 13. izdanje Međunarodnog festivala gitare u Nikšiću.