Zbog ljubavi mnogi su spremni pomjeriti planine, skinuti zvijezde s neba, otići i na kraj svijeta i savladati razne prepreke. Ljubav je ono što životu daje smisao i bez nje ćemo uvijek osjećati manjak. Važan dio ljubavi su romantika i znaci pažnje, a mnogi zaljubljeni širom svijeta za najromantičniji dan u godini smatraju da je upravo 14. februar, Dan ljubavi ili Sveti Valentino.. Tradicija ovog praznika ljubavi seže u daleku prošlost, ali je posljednjih godina postao sve popularniji i sve slavljeniji.

U 21.vijeku počela je i veća komercijalizacija Valentinova, pa je važno da ne podliježete tome, budite jednostavni i na divan način pokažite svoju ljubav, ne samo ovog, nego i svakog drugog dana u godini. Pokažite partneru kako ste srećni što je uz vas i što ga imate. Često je dovoljno to reći svojim riječima, ako već niste osoba od stiha ili proze. Znakovi pažnje poput doručka u krevet ili izlaska na večeru takođe su dobra ideja. Romantika ne mora biti komplikovana, niti se iskazivati skupim poklonima, naprotiv, ona se krije u jednostavnim sitnicama koje samo treba na pravi način iskoristiti i uživati u zajedničkim trenucima.

Kada su u pitanju ljubavne veze, nema ni jednostavnog ni univerzalnog recepta za savršenu. Ali uspješnu vezu moguće je ostvariti uz povjerenje, malo više pažnje i osluškivanja potreba, kako partnerovih tako i svojih.

Stručnjaci kažu da uvijek treba raditi na vezi, graditi je i njegovati.