Širom Evrope danas se slavi 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom ali i i Dan Evrope, kojima se obilježavaju završetak Drugog svjetskog rata u Evropi i početak stvaranja Evropske unije, prenosi Antena M.

Na osnovu naređenja predsjednika Crne Gore, Filipa Vujanovića, povodom 9.maja, sinoć je sa platoa brda Gorica u Podgorici, izvršena počasna artiljerijska paljba iz šest oruđa sa 10 plotuna.

Paljbu su izvršili pripadnici Mješovite artiljerijske baterije Vojske Crne Gore.

Ministarstvo prosvjete preporučilo je svim školama da danas prvi čas posvete obilježavanju 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, u cilju bližeg upoznavanja učenika sa događajima i vrijednostima koje taj datum simbolizuje.

Kako je saopšteno iz tog resora, Ministarstvo je prihvatlilo je inicijativu predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića za održavanje školskog časa povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

„Ministarstvo je, u skladu sa navedenim, uputilo dopis svim školama u kome se preporučuje da u utorak prvi čas posvete obilježavanju ovog datuma na prigodan način, sa ciljem bližeg upoznavanja učenika sa događajima i prije svega vrijednostima koje simbolizuje“, kaže se u saopštenju.

Dopisom je, kako se navodi, istaknuto da je razvoj svake zemlje neodvojiv od poznavanja sopstvene, a onda i svjetske istorije, na kojoj se jedino i može graditi budućnost, na temeljima prihvatanja i tolerancije.

Institucije EU tradicionalno 9. maja otvaraju vrata za građane, a predstavništva EU širom svijeta organizuju različite aktivnosti i skupove namijenjene građanima, poput debata, koncerata i posjeta.

U Rusiji, na dan kada je 1945. godine Njemačka kapitulirala, čime je u Evropi završen Drugi svjetski rat, organizuje se tradicionalna vojna parada na Crvenom trgu u Moskvi, na kojoj se prikazuju ruska vojna dostignuća.