Na današnji dan, 1873. godine objavljen je prvi broj lista Crnogorac. Tim povodom, danas se u Crnoj Gori obilježava Dan novinara. Iz Sindikata medija Crne Gore navode da su uslovi medijskih radnika i novinara ispod očekivanih i da ne odražavaju ulogu koju oni imaju u društvu.

Oni smatraju da medijski radnici ne smiju biti kolateralna šteta društvenih sukoba, te da se tome mora stati na kraj.
Kako kažu iz Sindikata, plate su većinom ispod prosjeka, radi se previše, a prekovremeni rad nije plaćen.
Uz sve ovo, novinari i medijski radnici često trpe razne pritiske, cenzurisani su, a neki čak trpe prijetnje.

Sindikat medija će, kako su poručili, insistirati da se zarade zaposlenima uvećaju između 15 i20 odsto, kao i da se obezbijedi poboljšanje niza radnih i profesionalnih prava.

Iz NVO 35mm saopštili su da i dan danas nijesu riješeni niti ubistvo Duška Jovanovića, niti pokušaji ubistva Olivere Lakić i Tufoma Softića, te da ovakvi bezbjednosni i ekonomski uslovi rada više zaslužuju minut ćutanja, nego čestitke na ovakav dan. Iz ove NVO navode da je neophodno da zaštita novinara i usvajanje najboljoh praksi iz EU moraju biti prioritet za vlast.

Koordinator za razvoj Centra za građansko obrazovanje (CGO) Damir Nikočević, rekao je da je prošle godine CGO zabilježio 19 napada na novinare/ke i medijske kuće.
Između ostalog zabilježeno je sedam prijetnji novinarima/kama putem interneta, tri napada na medijske kuće i jedna prijetnja upućena medijskoj kući.
Kako navode iz CGO, ako se svim ovim napadima dodaju i loši finansijski uslovi u koji rade novinari, onda je Dan novinara Crne Gore razlog za opomenu nadležnim institucijama.

Izvor: RTCG