Gosti tradicionalne manifestacije “Dan meda“, koju će u subotu na platou ispred Robne kuće “Nikšićanka“ organizovati Pčelarska organizacija Nikšića i Savez pčelarskih organizacija Crne Gore, biće 50 profesionalnih proizvođača autohtone kranjske matice iz Slovenije, piše Pobjeda.

Ovo je, na prekjučerašnoj pres konferenciji, najavio predsjednik Pčelarske organizacije Nikšića Vojin Đukanović, koji očekuje i “učešće četrdesetak izlagača iz Crne Gore i jedan broj pčelara iz Republike Srpske“.

Gosti iz Slovenije će prenijeti iskustva proizvođačima matica u nikšićkoj opštini i Crnoj Gori, a posjetiće i Kuću meda u Danilovgradu.

“Manifestacija ‘Dan meda’ nije komercijalnog karaktera, već želimo građanima da predstavimo svoj rad, jer je ta poljoprivredna djelatnost u usponu. Crna Gora je vrlo pogodno područje za razvoj pčelarstva. Pčelarska organizacija Nikšića, kao najbrojnija u državi, okuplja 250 registrovanih članova koji posjeduju oko sedam hiljada košnica. Ministarstvo poljoprivrede pospješuje rad pčelara kroz razne aktivnosti, poput gradnje Kuće meda u Danilovgradu, koja je oslonac za razvoj modernog pčelarstva, budući da posjeduje značajne proizvodne pogone, poput onih za proizvodnju voska (koji smo ranije uvozili), invertnog sirupa i pogačica za prihranu pčela”, naglasio je Đukanović.

On je podsjetio i da već deset godina po desetak mladih pčelara dobijaju besplatno po tri košnice i tri roja pčela od Ministarstva poljoprivrede, čime se znatno unapređuje pčelarska proizvodnja.

D.D.