Mladi NiksicaDan humanosti i humanitarnih radnika

Današnji dan čestitamo svima koji na bilo koji način djeluju humanitarno i spašavaju zdravlje, živote i imovinu nastradalih.

“Ako želiš vidjeti promjenu u svijetu, ti moraš postati ta promjena.”, Mahatma Ghandi

Svjetski humanitarni dan posvećen je humanitarnim radnicima koji spašavaju žrtve ratova i prirodnih katastrofa podsjećajući nas kako se u mnogim zemljama i dalje sprovode humanitarne operacije za osiguranje neophodne pomoći ugroženima. Zajednička globalna proslava humanitarnog rada ističe povezivanje Ujedinjenih naroda i preko 500 nacionalnih i međunarodnih nevladinih orgаnizаcijа, čiji je zajednički cilj аngаžovanje i podsticanje javnosti dа se uključi i pomogne onima kojima je pomoć neophodna. Generalna skupština UN je u decembru 2008. godine donijela odluku o obilježavanju Svjetskog humanitarnog dana svake godine 19. avgusta kako bi se doprinijelo podizanju svijesti javnosti o aktivnostima humanitarne pomoći širom svijeta i važnosti međunarodne saradnje u tom pogledu.
Ciljevi obilježavanja Svjetskog humanitarnog dana:

djelotvornije informisanje javnosti o humanitarnim zajednicama, o tome što humanitarni radnici rade i izazovima s kojima se suočavaju;

nevladinim i međunarodnima tijelima i agencijama UN-a daje se prilika da pokažu svoje humanitarne aktivnosti;

odavanje počasti onima koji su umrli ili su povrijeđeni tokom svog humanitarnog rada.

Obilježavanje Svjetskog humanitarnog dana ujedno je i prilika kada trebamo preispitati vlastite živote i razmisliti što mi možemo učiniti kako bismo pomogli ljudima koji su izloženi različitim životnim poteškoćama i dugotrajnim sukobima.

Humanost (čovječnost, ljudskost) je pojam koji predstavlja skup vrijednosti koje čine čovjeka onime što on jeste (pozitivno i negativno).