Dragutni Dakić

Bez obzira na lična politička uvjerenja, vojnik mora da bude neutralan i nepristrasan, poručio je u intervjuu za Pobjedu načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general Dragutin Dakić. Za bavljenje politikom, kako kaže Dakić, nema mjesta u Vojsci.

“Neću dopustiti da se pripadnicima Vojske manipuliše u političke, vjerske, nacionalne i bilo koje druge svrhe”, poručio je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore.
U martu ove godine, jedan pripadnik VCG suspendovan je nakon učešća u litijama koje organizuje SPC, a Dakić kaže da su svi pripadnici Vojske Crne Gore dužni da se ponašaju u skladu sa kodeksom, koji propisuje da službu vrše u skladu sa Ustavom i zakonom.
“Vojna profesija podrazumijeva specifičan način života, u službi države i njenih građana, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost. Bez obzira na lična politička uvjerenja, vojnik mora da bude neutralan i nepristrasan. Za bavljenje politikom nema mjesta u vojsci. Svaki pripadnik Vojske Crne Gore predstavlja Vojsku i kada je van dužnosti i ne nosi uniformu, zbog čega je obavezno da se pridržava etičkih principa i, naravno, poštuje i voli svoju državu”, navodi Dakić.
Ponavlja da neće dopustiti da se pripadnicima Vojske manipuliše u političke, vjerske, nacionalne i bilo koje druge svrhe.
“Kako je svaki zakon, pa i usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti izraz političke volje, učešće na protestima bi bilo javno ispoljavanje svojih političkih uvjerenja, što nije dopušteno propisima. Svako ponašanje koje se kosi s kodeksom i zakonom biće sankcionisano, kako je i propisano”, naveo je Dakić.
Vojska Crne Gore je institucija koja je organizovana kao odbrambena snaga koja brani nezavisnost, suverenost i državnu teritoriju Crne Gore, u skladu sa Ustavom i zakonom o Vojsci Crne Gore i njen rad se nalazi pod demokratskom i civilnom kontrolom, podsjeća Dakić.
VCG, kako dodaje, djeluje isključivo u okviru zakona i Ustava, gdje je jasno propisano kada, kako i po čijoj naredbi može biti angažovana.
“Napominjem, mi smo posvećeni i naš rad zasnivamo na zaštiti svih građana i države Crne Gore”, naveo je Dakić.
Govoreći o angažovanju vojske u vrijeme pandemije, Dakić, navodi da upravo u takvim, kritičnim situacijama, kapaciteti Vojske dolaze do izražaja.
“Samo podatak da su pripadnici Službe hemijsko, biološko, nuklearne odbrane (HBRNO) dekontaminirali preko 800 vozila i 570.000 metara kvadratnih površina govori o obimu angažovanja, a to je samo dio urađenog. Naši pripadnici su danonoćno čuvali karantine, održavajući profesionalan odnos s građanima koji su se nalazili unutra, ali i izlazili im u susret kada god je bilo to moguće”, naveo je Dakić.
Činjenica da su pripadnici Vojske bili “na prvoj liniji“ u borbi protiv korona virusa, bez ijednog zaraženog slučaja u našoj zemlji dokaz je, kaže načelnik Generalštaba, njihovog profesionalizma i odgovornog ponašanja i poštovanja propisanih mjera.
“Još jednom smo građanima pokazali da smo uvijek tu za njih, da mogu da računaju na Vojsku Crne Gore u svakoj situaciji”, zaključio je Dakić.
loading…