Vlada i resorno Ministarstvo treba hitno da preduzmu mjere da se stanje u ŽPCG spasi od dugogodišnjeg uništavanja i da je krajnji momenat da se obezbijedi redovan i bezbjedan prevoz putnika, apeluju iz Centra za željeznička istraživanja (CŽI).

Željeznički prevoz Crne Gore posljednjih dana otkazao je veliki broj vozova na relaciji Podgorica-Bar-Podgorica, Podgorica-Nikšić-Podgorica i Podgorica-Bijelo Polje-Podgorica, a jedini koji je svakodnevno saobraćao je međunarodni voz na relaciji Bar-Beograd-Bar, tvrde iz CŽI.

“Mnogobrojni putnici koji koriste usluge Željezničkog prevoza Crne Gore, za dolazak na posao ili druge potrebe, ovih dana su doživljavali neprijatnosti jer nijesu znali da li će vozovi uopšte saobraćati i ako saobraćaju koliko će kasniti i da li će moći stići na posao ili obaviti druge obaveze. U prvih 15 dana januara 2017. godine vjerovali ili ne otkazano je preko 140 vozova. U ŽPCG takvu situaciju pripisuju vremenskim neprilikama što apsolutno nije tačno, nego je sve to posljedica nepropisnog održavanja i eksploatacija voznih sredstava već duži niz godina, za šta su odgovorni nestručan i neodgovoran menadžment na čijem čelu je skoro pet godina bio Milojica Zindović i koji je ostavio dug od oko 6 miliona eura i loše stanje voznih sredstava”, saopšteno je iz CŽI.

Predsjednik CŽI Milisav Dragojević tvrdi da u bilo kojem periodu, prije dolaska Zindovića na čelu ŽPCG, nije otkazano ovoliko vozova. “Za sve ovo što se dešava u ŽPCG niko nije odgovarao, ništa se ne preduzima na poboljšanju situacije od onih koji su najodgovorniji. Konkretno mislim na Odbor direktora i na resorno Ministarstvo, zato što još nije raspisan konkurs za izvršnog direktora i ako je prethodni otišao u penziju 1. novembra 2016. godine, a vršilac v.d. stanje se pokazalo neodrživo i sadašnjeg izvršnog direktora ruke su vezane jer mu je ograničeno djelovanje. CŽI sa sigurnošću tvrdi da na željeznici ima dovoljno kvalitetnih i stručnih kadrova koji bi bili sposobni da vrlo brzo poprave stanje na željeznici i dovedu ga na željeni nivo”, naveo je Dragojević.

Tvrdi i da su sposobni i stručni kadrovi u predhodnom periodu zapostavljeni, a da su forsirani oni koji su bili “poslušni, bez obzira koliko su stručni i koliko su posvećeni poslu, što je i prouzrokovalo ovakvo stanje kakvo je danas”.
“CŽI apeluje na Vladu i resorno Ministarstvo da hitno preduzme mjere da se stanje u ŽPCG spasi od dugogodišnjeg uništavanja i da je krajnji momenat da se obezbijedi redovan i bezbjedan prevoz putnika”, zaključio je Dragojević.