Crveni krst Crne Gore proslaviće danas 140 godina postojanja i djelovanja.

Ta organizacija će proslavu povodom 140 godina djelovanja u Crnoj Gori proslaviti pod pokroviteljstvom predsjednika države.
„Naša organizacija je formirana 29. novembra 1875. godine na Cetinju, kao prvo nacionalno društvo Crvenog krsta na Balkanu i dvadeset drugo na svijetu. Ovim povodom će delegacija Crvenog krsta Crne Gore u nedjelju, u 11 sati, položiti vijenac na osnivačku spomen ploču Crvenog krsta Crne Gore, koja se nalazi na Cetinju – Cetinjski manastir“, kaže se u saopštenju, prenosi agencija Mina.
Jubileji su, kako navode iz Crvenog krsta, prilika da se domaćoj i međunarodnoj javnosti predstave dosadašnja dostignuća i planovi, da se donatorima i ostalim partnerima iskaže zahvalnost na podršci, kao i da se pokaže poštovanje prema onima koji su dali značajan doprinos u ostvarenju dosadašnjih rezultata organizacije.
„Tim povodom organizujemo i Svečanu akademiju, koja će biti održana na Cetinju, u hotelu Grand, u ponedjeljak, u 19 sati. Na svečanosti će govoriti predsjednica Crvenog krsta Crne Gore, ministarka rada i socijalnog staranja, gradonačelnik Cetinja i predstavnici Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, a biće upriličen i prigodan umjetničko-zabavni program“, kaže se u saopštenju.
Svečanoj akademiji prisustvovaće i predstavnci ambasada, resornih ministarstava, organizacija, institucija, privrednih društava iz Crne Gore, kao i predstavnici devet nacionalnih društava Crvenog krsta iz regiona i šire.
„Na Dan Crvenog krsta Crne Gore, 29. novembra, počinje i manifestacija Dani Crvenog krsta, koja traje do 6. decembra, a tokom koje će naše opštinske organizacije širom Crne Gore organizovati brojne aktivnosti tokom kojih će svojim sugrađanima predstaviti glavne djelatnosti Crvenog krsta i pozvati ih da i oni daju svoj doprinos u sprovođenju istih“, navode iz te organizacije.