Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) će u narednoj sezoni početi sa organizacijom Lige šampiona za košarkaše, po uzoru na najelitnije fudbalsko takmičenje, a koje će funkcionisati kao druga varijanta Evrolige.

Čelnici Međunarodne košarkaške federacije odlučni su u namjeri da od 20. oktobra zaživi takmičenje koje će brojati 32 kluba, a u kojem će evropski klubovi igrati na osnovu sportskih vrijednosti i učinka u svojim ligama.

Predstavnici FIBA zakazali su za ponedjeljak sastanak sa predstavnicima evropskih liga i klubova kako bi sa njima utanačili nove detalje vezane za formiranje košarkaške Lige šampiona. Diskutovaće o načinu na koji će biti raspodijeljena mjesta u Ligi šampiona, odnosno o prohodnosti koju će imati nacionalni šampionati širom Evrope.

Jedna ekipa iz Crne Gore, najvjerovatnije šampiona, imaće priliku da nastupi u novom takmičenju. Međutim, nije poznato da li će crnogorski tim imati direktan prolaz ili će morati kroz kvalifikacije.
Što se tiče regiona, Hrvatska i Srbija će imati po dva predstavnika. Osvajači hrvatske i srpske lige obezbedili bi direktan plasman u takmičenje, dok će vicešampionima biti garantovano mjesto u kvalifikacijama. Šampioni BiH, Slovenije i Makedonije će u kvalifikacije.

Kvalifikacije imaju dvije runde i najvjerovatnije će početi krajem septembra, dok će regularni dio sezone početi 20. oktobra. Grupna faza FIBA Lige šampiona brojaće 32 tima koji će biti smješteni u četiri grupe sa po osam timova.

Po dva učesnika u grupnoj fazi imaće Španija, Turska, Grčka, Rusija i Italija, dok će, u zavisnosti od situacije u Evroligi, istu privilegiju imati Francuzi i Njemci. Više detalja vezano za novo takmičenje pod pokroviteljstvom FIBA biće poznato sjutra nakon sastanka u Minhenu.