Najnovije istraživanje agencije DeFacto pokazalo je da čak 46,5 odsto Crnogorki smatra da na izborima treba da glasa kako muž kaže, dok više od 48 odsto ispitanih muškaraca smatra da žena na izborima treba da glasa za partiju ili kandidata za koju se odluči muž.

Teoretičarka medija i umjetnosti Isidora Damjanović smatra da ovi podaci, između ostalog, govore da je u Crnoj Gori na sceni izvitoperena rodna ravnopravnost. Ona konstatuje da je crnogorsko društvo, društvo čiji građanin ima prosječno obrazovanje koje nije za pohvalu.

„Mi, generalno, imamo neodgovoran odnos prema sebi, pa u tom smislu i žene i muškarci kada glasaju ponašaju se neodgovorno i misle da će Evropska unija ili neko drugi urediti ovo naše društvo, ovakvo kakvo jeste. Žene, generalno, i ne razmišljaju unaprijed, zapravo, na taj način ne misle o svojoj djeci“, ocjenjuje Isidora Damjanović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ona ističe da je u Crnoj Gori slučaj da ako imate ženu koja se buni protiv raznih nepravilnosti u društvu, svi, odnosno većina će reći da je ona frustrirana.

„Ako je razvedena ili nije udata da je to zbog toga, ili da je stara ili ovakva ili onakva… A žena koja ćuti, koja primjenjuje mužev način razmišljanja, koja bukvalno ide linijom manjeg otpora, svi će reći: „Ona je gospođa, ona ćuti, ona gleda svoja posla“ i tako dalje a što je, u suštini, nedostatak građanske hrabrosti“, pojašnjava Damjanović.

Žene u Crnoj Gori imaju pravo glasa od 1946. godine, a od sredine devedesetih godina prošlog vijeka civilni ženski sektor se zalaže za rodnu ravnopravnost.

Kako prenosi RSE, uprkos zakonima garantovane jednakosti žena i muškaraca, te zvaničnom podatku da u Crnoj Gori žene čine više od polovine stanovništva (50,6 odsto), stručnjaci su saglasni da su žene na političkim pozicijama u zemlji nedovoljno zastupljene. Nakon uvođenja sistema izbornih kvota od 30 odsto, broj žena u Skupštini Crne Gore je porastao na današnjih 17,28 odsto (prema rezultatima izbora 2012. godine).