Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama, turističkom privredom i strateškim partnerima predstavlja turističku ponudu Crne Gore na međunarodnom sajmu turizma „Mediterranean Panorama“ koji je bio održan prvi put ove godine 18. i 19. marta u Štokholmu, Švedska.

Tema ovog sajma je bila Mediteran i sve ono što ga karakteriše – hrana, običaji i kultura. U skladu sa tim i Crna Gora je usmjerila svoju ponudu, pa posjetioci sajma imajli su priliku da se upoznaju sa ponudom za predstojeću sezonu: kulturnim i etno – gastronomskim rutama, plažama, ponudom sjevera i eko sela, kao i raznovrsnom ponudom za aktivan odmor u prirodi. Bilo je zapazeno veliko interesovanje posjetilaca za organizovana putovanja za Crnu Goru, avio dostupnost, cijene aranžmana i izbor smještajnih kapaciteta.
Imajući u vidu da je za skandinavske turiste karakteristično da putuju tokom cijele godine, a prema najnovijem relevantnom švedskom istraživanju 66 odsto stanovništva planira putovati u toku ove godine, cilj je ostvariti bolju posjećenost sa ovog tržišta u periodu pred i postsezone.
Direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić, kao i predstavnici turističke privrede i lokalnih turističkih organizacija tokom sajma održala je sastanke sa predstavnicima turoperatora, marketinških agencija i medija, u cilju daljeg unapređenja promocije Crne Gore na ovom značajnom tržištu.
Da interesovanje za Crnom Gorom sa skandinavskog tržišta raste govore i očekivanja turoperatora i privrede. TUI Nordic je ove godine u svoju ponudu uvrstio posebne aranžmane za Crnu Goru i u periodu od sredine maja do oktobra, u saradnji sa partnerima iz naše zemlje, direktnim čarter letovima dovodiće turiste iz 4 nordijske zemlje Švedske, Norveške, Danske i Finske. Letovi TUI Nordic-a za Crnu Goru obavljaće se jednom sedmično iz gradova Štokholm, Oslo, Kopenhagen, Helsinki, a prema trenutnom stanju bukinga preko 40 odsto aranžmana TUI Nordic-a za Crnu Goru u 2017. godini je već prodato.
Za dobru povezanost tokom sezone sa skandinavskim zemljama svakako imaju uticaj i letovi niskobužetskih aviokompanija „Ryanair” i „Norwegian”, dok nacionalna avio kompanija „Montenegro Airlines”, pored redovne linije ka Kopenhagenu, prvi put od ove godine najavljuje čarter letove za Helsinki u periodu od maja do oktobra.
Pored Nacionalne turističke organizacije, na crnogorskom štandu svoju ponudu predstavile su i turističke organizacije Budve, Bara, Tivta, Kotora kao i predstavnici turističke privrede, HG “ Budvanska rivijera“ i agencija „Gulliver Montenegro“ iz Budve.