Nacionalna turistička organizacija (NTO) Crne Gore predstavila je turističku ponudu destinacije na najposjećenijoj turističkoj berzi u Evropi “ITB 2017”, koja je održana od 8. do 12. marta ove godine u Berlinu.

NTO je crnogorske destinacije predstavljala u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Nacionalnim parkovima Crne Gore, kompanijom Montenegro Airlines, lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom.
Drugog dana sajma bila je organizovana pres konferencija pod nazivom „Crna Gora – uvijek drugačija“. Konferenciji je prisustvovalo oko 30 novinara iz Njemačke, Švajcarske i Austrije. Tom prilikom, direktorica NTO Željka Radak Kukavičić je u svom uvodnom izlaganju, između ostalog, istakla da je Crna Gora uvođenjem novih avio linija, koje realizuju kompanije “Ryanair” i “Wizz Air”, unaprijedila dostupnost, čime se otvara mogućnost da još više turista iz Njemačke posjeti i otkrije Crnu Goru.
Na pres konferenciji predstavljena je turistička ponuda Crne Gore, sa posebnim akcentom na aktivni odmor i kulturne vrijednosti.
Tokom ITB sajma, u okviru međunarodnog takmičenja „The Golden City Gate 2017“, promotivnom spotu „Crna Gora – uvijek drugačija“ dodijeljena je druga nagrada u kategoriji za destinacije.
Prema zvaničnim statističkim podacima Crnu Goru je tokom 2016. godine posjetilo 50.577 turista iz Njemačke, što je za 2,62% više u odnosu na isti period prošle godine.
Na štandu NTO CG svoju ponudu su predstavile lokalne turističke organizacije Bara, Budve, Herceg Novog, Kotora, Podgorice, Tivta i Ulcinja, hotelske kompanije HG „Budvanska Rivijera“, HG „Montenegro Stars“, „Beppler & Jacobson Montenegro“, hoteli „The Queen of Montenegro“, „CentreVille Hotel & Experiences“, „Regent Porto Montenegro“, kao i „Lipska pećina“, JP „Nacionalni parkovi Crne Gore“ i nacionalni avioprevoznik „Montenegro Airlines“.
Njemačko tržište je jedno od najvećih emitivnih tržišta sa preko 60 miliona turista godišnje. ITB sajam turizma najveća je turistička berza u Evropi. Više od pedeset godina ispunjava svjetske standarde u poslovanju, sa izlagačima gradi partnerske odnose a kvalitetnom ponudom i raznovrsnim dešavanjima svake godine privlači sve veći broj posjetilaca. Međunarodni karakter ove manifestacije potvrđuje više od 10.000 inostranih izlagača iz 187 zemalja.