Crnogorska džudo selekcija najuspješnija je u pojedinačnoj konkurenciji Balkanskog prvenstva, koje se održava u Sportskom centru Igalo.

Izabranici nacionalnog trenera Huberta Rorauera osvojili 16 medalja – pet zlatnih, tri srebrne i osam bronzanih, ispred Srbije sa 17 medalja, ali četiri zlatne, prenose Vijesti.

Žetvu medalja za jedan od najuspješnijih nastupa naše selekcije započeo je Marko Gušić (-60 kg), koji je u konkurenciji sedam takmičara u finalu bio bolji od reprezentativnog druga Vuka Nikčevića.

U muškoj konkurenciji zlato je osvojio samo još fantastični Marko Bubanja koji je u sjajnom finalu polugom na 46 sekundi do isteka borbe na predaju primorao Rijada Dedejića, nekadašnjeg našeg reprezentativca koji nastupa za BiH.

U istoj kategoriji do 90 kg, Lazar Ćupić je osvojio bronzu nakon što mu je nesmotrenošću u finišu izmakla pobjeda nad Dedejićem. Bronze su još osvojili Nikola Gardašević (-73 kg), Arso Milić (-81 kg), Danilo Pantić (-100 kg) i Lazar Daković u teškoj kategoriji.

Od sedam kategorija seniorki naše su džudistkinje u tri kategorije zaposjele vrh pobjedničkog postolja. Prva je do zlata došla 17-godišnja Elma Ličina (-52 kg) a ispratili su je Mirjana Milić (-57 kg) koja je u finalu bila bolja od reprezentativne koleginice Tamare Gardašević i Ivana Šunjević (-63 kg) koja je nakon velike borbe savladala Anju Obradović iz Srbije.

Srebro je osvojila Jovana Peković (-70), a bronzane medalje Tamara Đurđevac (-63 kg) i Jovana Nikić u teškoj kategoriji.

“Presrećna sam što sam zlatnu medalju osvojila u debitanskom nastupu na međunarodnoj sceni u seniorskoj konkurenciji. Svakodnevni treninzi sa Vasom Đokićem, te desetodnevne pripreme sa nacionalnim trenerom uz česte zajedničke treninge pod nadzorom Rorauera očigledno je da su urodili plodom. Najteži meč bio mi je u polufinalu sa protivnicom iz Bugarske jer smo morali ići u produžetke, kazala je Ličina.

Tek crnogorski tim je i pred današnji ekipni nastup obezbjedio titulu pobjednika na šampionatu.
Prvi put, još od Balkanskog prvenstva u Trebinju koje smo završili sa pet titula prvaka.

“Osjećao sam se odlično tokom tri borbe, a u finalu sam imao i dobru taktiku tako da se po mene sve završilo na najbolji način. Zadovoljan sam i ekipom ali i uslovima koje imam u Crnoj Gori tako da se nadam medaljama na Evropskom juniorskom prvenstvu u pojedinačnoj ali i ekipnoj konkurenciji”, kazao je Bubanja koji je prije nepunu godinu iz kimona Austrije odlučio da nastupa za zemlju predaka.

Z.G.