zemlje

Pandemija COVID-19 uzrokovala je dosad nezabilježenu zdravstvenu krizu u svim državama svijeta.

Zbog nedostatka djelotvornih specifičnih metoda liječenja kao i prevencije te eksponencijalnog rasta broja oboljelih u Evropi, mnoge države započele su sprovođenje dalekosežnih mjera, uključujući ograničavanje kretanja i društvenih kontakata. U gotovo svim državama svijeta mjere su obuhvatale ograničenje slobodnog kretanja radi zaštite javnog zdravlja, uključujući čak uvođenje privremenih kontrola na unutrašnjim granicama EU što je sam po sebi događaj bez presedana.
Kako se zdravstvena situacija postupno poboljšava, jasna je želja svih država ka što bržem povratku na neograničeno slobodno kretanje osoba i ponovnom uspostavljanju međunarodnog saobraćaja. Samim tim i Crna Gora je, uvažavajući smjernice i postulate iznešene u ključnim aktima Evropske komisije a prije svega u Zajedničkom evropskom planu za ukidanje mjera ograničavanja širenja COVID-19 te u Smjernicama za postepeni i koordinisani pristup ponovnom uspostavljanju slobode kretanja i ukidanju kontrola na unutrašnjim granicama EU, odlučila da se problemu popuštanja mjera posvjeti sistematski i te da definiše uslove i kriterijume za ukidanje mjera suzbijanja širenja zaraze a prije svega kriterijume za postepeno otvaranje granica
Samim tim odluka o ublažavanju mjera donijeta je na osnovu tri grupe kriterijuma poštujući preporuke EU. To su prije svega epidemiološki kriterijumi, kao osnovna grupa pokazatelja koji treba jasno da ukažu da se širenje bolesti značajno usporilo u dužem vremenskom razdoblju u određenim državama. U obzir je uzimano jasno i postojano smanjenje broja novih slučajeva, stopa hospitalizacija i broj pacijenata u jedinicama intenzivnog liječenja kao i broj aktivnih slučajeva. Epidemiološkom procjenom i analizom obolijevanja je utvrđeno da stopa aktivnih slučajeva od 25 na 100.000 stanovnika ukazuje na nivo lokalne transmisije koji predstavlja prihvatljiv rizik za nesmetano kretanje i boravak stanovnika tih država u Crnoj Gori.
Druga grupa pokazatelja su kapaciteti zdravstvenog sistema Crne Gore i to prije svega onih koji se odnose na adekvatnu epidemiološku obradu kao i moguće kliničko zbrinjavanje evenutalnog priliva importovanih slučajeva uključujući i kapacitete za hospitalizaciju, evakuaciju, transport i praćenje kontakata. Poslednja grupa kriterijuma se odnosila na dostupnost kapaciteta za testiranje koje bi bilo neophodno radi pravovremenog otkrivanja i praćenja eventualnog ponovnog širenja virusa.
Na osnovu ovako definisanih kriterijuma smanjili smo rizik od donošenja odluka na temelju pretpostavki ili nepotpunih informacija ili ad hoc donošenje odluka koje bi u ovom trenutku i na ovom nivou obolijevanja predstavljale rizik po javno zdravlje svih građana Crne Gore.
Svjesni smo da činjenice da su i prije ove prve faze popuštanja mjera na granicama mnoge porodice dugo vremena bile odvojene i odsječene jedne od drugih. Ako smo svi zajedno uspjeli ovoliko vremena da ostanemo strepljeni i spašeni, sigurni smo da nekoliko narednih dana ili sedmica, koliko će određenim državama biti potrebno da dostignu naše kriterijume, neće predstavljati veći napor niti žrtvu koju ćemo svi zajedno iznijeti ma sa koje strane granice bili.

LISTA* DRŽAVA (PO ABECEDNOM REDU) IZ KOJIH ĆE OD 01. JUNA BITI DOZVOLJEN DOLAZAK I BORAVAK U CRNOJ GORI:

[* lista je ažurirana u nedelju 31. maja u 21:00]
Albanija
Alžir
Angola
Antigva i Barbuda
Argentina
Australija
Austrija
Azerbejdžan
Bahami
Bangladeš
Barbados
Belize
Benin
Bocvana
Bosna i Hercegovina
Brunej
Bugarska
Burkina Faso
Burundi
Butan
Čad
Centralna Afrička Republika
Češka
Danska
Demokratska Republika Kongo
Dominika
Egipat
El Salvador
Eritreja
Estonija
Esvatini
Etiopija
Fidži
Filipini
Finska
Gambija
Gana
Grčka
Grenada
Grenland
Gruzija
Gvajana
Gvatemala
Gvineja
Haiti
Hrvatska
Indija
Indonezija
Irak
Island
Istočni Timor
Izrael
Jamajka
Japan
Jemen
Jordan
Južna Afrika
Južna Koreja
Južni Sudan
Kambodža
Kamerun
Kenija
Kina
Kirgistan
Komorska ostrva
Kongo
Kosovo
Kostarika
Kuba
Laos
Lesoto
Letonija
Liban
Liberija
Libija
Litvanija
Luksemburg
Madagaskar
Mađarska
Malavi
Malezija
Mali
Maroko
Mauricijus
Mauritanija
Meksiko
Mjanmar
Monako
Mongolija
Mozambik
Namibija
Nepal
Niger
Nigerija
Nikaragva
Njemačka
Norveška
Novi Zeland
Obala Slonovače
Pakistan
Palestina
Papua Nova Gvineja
Paragvaj
Republika Slovačka
Ruanda
Sejšeli
Senegal
Sijera Leone
Sirija
Slovenija
Somalija
Šri Lanka
Sudan
Surinam
Švajcarska
Sveta Lucija
Sveti Kristofer i Nevis
Sveti Vinsent i Grenadini
Tadžikistan
Tajland
Tanzanija
Togo
Trinidad i Tobago
Tunis
Uganda
Urugvaj
Uzbekistan
Venecuela
Vijetnam
Zambija
Zimbabve

 

loading…