Još jednu zloupotrebu u sistemu, internom kontrolom, otkrila je Crnogorska komercijalna banka (CKB). Provjera ukazuje da je i u filijali Kotor navodno došlo do pronevjere nekoliko stotina hiljada eura, ali će se konačna cifra znati po okončanju revizije poslovanja u toj ekspozituri.

 

”Vijestima” je zvanično u CKB banci potvrđeno da su “tokom sprovođenja redovnog procesa interne kontrole poslovanja, ustanovili u filijali banke u Kotoru da su potencijalno ugroženi interesi pet klijenata”.
”Iznos štete, koji bude potvrđen istragom koju banka sprovodi, biće u potpunosti nadoknađen klijentima”, piše u odgovoru CKB-a “Vijestima”.
Najveća banka u Crnoj Gori, kako su najavili, na osnovu prikupljenih podataka i informacija podnijeće krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv svih zaposlenih za koje se utvrdi da postoji osnovana sumnja da su izvršili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.
Podaci “Vijesti” ukazuju na internu sumnju da su u filijali u Kotoru navodno uočene zloupotrebe tokom transakcija i rada službenika koji su imali odobrenje za rad u servisu Privatnog bankarstva CKB-a.
Pronevjera u privrednom poslovanju, kako vjeruje CKB, počela je tokom juna ove godine, kada je kako je interna kontrola pokazala viši referent i odabrani službenik za usluge privatnog bankarstva navodno zloupotrijebio službena ovlašćenja i “skinuo” sa računa pet klijenata nekoliko stotina hiljada eura…
Kako saznaju “Vijesti”, softverski sistem zaštite unutar CKB banke mjesecima nije signalizirao da se nešto sumnjivo događa u filijali banke na Trgu od oružja u srcu Starog grada, pa je tako pronevjera otkrivena tek nakon redovne interne kontrole rada u toj ekspozituri.
”Od početka godine, sprovodimo korjenite promjene u organizovanju poslovanja, sa posebnim akcentom na unapređenje postojećih i implementiranje novih sistema interne kontrole. Svaki oblik ugrožavanja interesa banke koji bude otkriven biće procesuiran prema nadležnim državnim organima, a u skladu sa zakonom”, piše u odgovoru CKB-a.
Banka, kako su naveli, intenzivno sarađuje sa nadležnim državnim organima, te očekuju da će “izolovani slučajevi neetičke poslovne prakse kojima smo bili izloženi i koji su prouzrokovali materijalnu i reputacionu štetu banci dobiti adekvatan sudski epilog”.
Izvor: vijesti.me