LGBT aktivista i prvi javno deklarisani gay u Crnoj Gori, Zdravko Cimbaljević uputio je pismo direktoru policije Slavku Stojanoviću, nakon što je uprava policije podnijela krivičnu prijavu protiv nepoznatog autora, zbog komentara na portalu ND “Vijesti.

On je uputio otvoreno pismo i najboljem svjetskom teniseru, Novaku Đokoviću, koje je takođe proparaćeno negativnim komentarima.

“Nije mi poznato, a to i dalje pažljivo pratim, da ste postupili slično kada se prijetilo ubijanjem LGBTIQ osoba i izazivanjem nereda na okupljanjima LGBTIQ zajednice. Želim da vjerujem, i nadam se, da ste osnovano i ozbiljno doživjeli prijetnje iz tog komentara”, izjavio je Cimbaljević.

On je dodao da očekuje da ovaj postupak nije politički nastrojen i da je policija, oslobođena bilo kojih političkih uticaja, u stanju da profesionalno postupa prema svima.

Cimbaljević je u javnom obavještenju naveo građane Crne Gore koji su na Facebook stranici komentarisali njegovo otvoreno pismo Novaku Đokoviću.

“Izvjesni Luka Nikolić, Bane Bulatović i Ratko Sjekloća komentarisali su moje pismo Novaku Đokoviću na krajnje neprimjeren i neodgovoran način koji izaziva strah, ne samo kod mene, nego i kod lokalne LGBTIQ zajednice i koji otvoreno promoviše nasilje prema LGBT osobama.

On je kazao da je nadležnima pobrojao imena samo nekoliko građana, dok se ostali kriju iza lažnih identiteta.

“Upoznao sam vas s prijetnjama od samo nekoliko građana čiji je identitet poznat u zadnjih sat vremena. Sada je potez na vama, vašim kolegama i koleginicama da pokažete sviju profesionalnost. Molim Vas da preduzmete sve mjere u skladu sa zakonom”.

On je u pismu pozvao najboljeg svjetskog tenisera da u znak solidarnosti s onima koji nijesu ravnopravni, koji se suočavaju s užasnom mržnjom, koji trpe nasilje i prijetnje smrću, kojima se uskraćuju osnovna prava i slobode”, vrati nagradu vlastima Nikšića ili da je, simbolički, preda nevladinim organizacijama za ljudska prava, Hiperion i LGBT Forum Progres.