Talas poskupljenja u Crnoj Gori se nastavlja i odavno već ozbiljno ugrožava životni standard građana. 100 grama kafe već je prebacilo iznos od jednog eura, pa sada za 100 grama omiljenog napitka žitelja ovog podneblja treba izdvojiti čak 1,09 eura.

Ako se ovome doda da će mlijeko da poskupi, a da je već najavljeno novo poslupljenje mesa, uz sva dosadašnja poskupljena ulja, brašna, šećera i brojnih drugih životnih namirnica, onda danas građani Crne Gore preživljavaju jedan od najjačih udara na njihov standard, a mnogi su dovedeni na rub egzistencije. Šlag na torti cjenovne torture su cijene goriva koje bilježe svoje petnaestodnevne rekorde.

 

Vlada i resorna ministarstva ćute, žmure, ni riječi. Ćuti i ne reaguje ni vladajuća većina. Bez rješenja za krizu. Rekli bi, “dobro je to, dok je preko leđa onih koji su ih birali”.

 

I dok svi oni ćute, pitanje koje građani sebi svakodnevno postavljaju je: Može li sve ovo preživjeti? Da li je danas u Crnoj Gori samo život jeftin?

 

Tako je to u zemlji socijalne pravde, kako je nazivaju ministri ekonomskog razvoja i finansija i socjalnog staranja Jakov Milatović i Milojko Spajić. Tako je to u Švajcarskoj na Balkanu kako onomad prognozira premijer da će biti Crna Gora, građani se bore za golo preživljavanje

 

Podaci Monstata dovoljno govore o aktuelnoj situaciji.

 

U odnosu na oktobar prošle godine, prema podacima Monstata, gorivo je poskupilo za 26,5 odsto, jestiva ulja i masti za 36 odsto.

 

Cijene povrća porasle su 10,5 odsto, usluga smještaja za 10,1 odsto, sredstava za čišćenje domaćinstava za 7,3 odsto, šećera i slatkiša za sedam odsto, voća za 4,9 odsto, duvanskih proizvoda za 3,4 odsto, hljeba i žitarica za 2,8 odsto, farmaceutskih proizvoda za 2,7 odsto, mlijeka, sira i jaja za 2,3 odsto, i mesa za 1,2 odsto.

 

Vlada je u julu zamrzla cijene osnovnih vrsta hljeba, ali je od tada došlo do novog rasta cijena brašna za oko 30 odsto, zbog čega su pekari zatražili da se odmrznu cijene ili da im se dodijele dodatne subvencije. Pregovori su i dalje u toku.

 

Treba napomenuti da će hljeb poskupiti ukoliko Vlada Crne Gore uskoro ne bude preduzela neke konkretne mjere. Pekari upozoravaju da je trenutno stanje neodrživo zbog vrtoglavog rasta cijena brašna, zbog poskuljenja energenata i pšenice. Pekari pregovaraju sa Vladom, uputili su predlog seta mjera kako da se kriza prevaziđe.

 

Vesko Nikolić, zamjenik predsjednika Grupacije proizvođača pekarskih proizvoda i izvršni direktor Uniprom pekare, za CdM je nedavno kazao, da na osnovu trenutnih parametara, cijena ulaznih sirovina i energenata, definitivno mora doći do korekcije cijena hljeba, posebno onih limitiranih Uredbom Vlade iz avgusta, osim ako Vlada ne posegne za setom mjera podrške pekarskoj industriji i zadrži cijene do kraja vazenja Uredbe tj. do 31.decembra.

 

Rastu cijene i stočne hrane koje ugrožavaju crnogorske stočare, najviše proizvođače mlijeka.

 

“Pasterizovano mlijeko i mliječni proizvodi crnogorskih proizvođača mogli bi naredne godine da poskupe pet odsto, što je dva centa po litru”, kazao je predstavnik Saveza stočara Budimir Mugoša nakon sastanka u Ministarstvu poljoprivrede.

 

Kako je objasnio, poskupljenjem litra mlijeka za dva centa i smanjenjem marži na 17,5 odsto, crnogorski proizvođači bi, pored tri centa koja dobijaju od države za litar obrađenog mlijeka, dobijali još četiri centa. To bi im, tvrde u Savezu, pomoglo da nadomjeste gubitke i oporave proizvodnju.

 

Sve ovo ukazuje da se problemi gomilaju, cijene divljaju, građani plaćaju, a nadležni ne reaguju

Izvor:CDM